Kira

Kira sözleşmesi hakkında bilmeniz gerekenler! Aman dikkat hemen evden çıkarılırsınız...

Kira sözleşmesinde 1 senenin dolması ile beraber yapılması gerekenler hakkında hem ev sahiplerine hem de kiracılara bir uyarı geldi. Ev sahipleri ve kiracılar nasıl hareket etmeli merak konusu.

Ev sahipleri ile kiracılar kira sözleşmeleri ile kendilerini güvence altına almaktadırlar. Türkiye’de yapılan kira sözleşmeleri genellikle kiracı dostu olarak tanımlanıyor. Fakat, bu sözleşmeler ev sahiplerinin de bazı haklarını koruma altına alıyorlar. Kiracılar kira sözleşmesi ile tüm kozların kendi ellerinde olduğuna inanırlar ve buna güvenerek hareket ederler ise çok büyük bir hüsrana uğrayabiliyorlar.

KİRA SÖZLEŞMESİNDE İLK SENE UYARISI GELDİ!

Kira sözleşmeleri özellikle konutlar için yapılıyor ise belirli bir süreleri bulunmamaktadır. usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; Bu durum kira sözleşmelerinin değerini veya hukuki durumunu değiştirmez. Kira sözleşmesi süresiz yapılsa da her sene otomatik olarak yenilenmektedir. Yalnız bu otomatik yenileme durumunda kiracıların yapmaları gerekenler bulunuyor. Bunlar ihmal edilirse bir anda kiracı kendisini kiralık ev ararken bulabilirler.

Buna göre, kira sözleşmesinin ilk senesi dolmak üzereyken bu kira sözleşmesini sona erdirmek veya erdirmemek tamamen kiracının hakkı olmaktadır. Ev sahibine böyle bir hak verilmemiştir. Herhangi bir işlem yapılmaz ise kiracı kira sözleşmesinin 1 yıl otomatik olarak uzatılmasına karar vermiş olarak yorumlanır. Bu durumda çok dikkat çekici bir ayrıntı yer alıyor.

Kira sözleşmesi yenileniyorsa yıllık kira zammı meselesinin de halledilmesi gerekiyor. Kiracı bu konuda ev sahibi ile pazarlık yapabilir veya yasal kira artış oranının üst seviyesini kira zammı olarak uygular ve ev sahibi ile hiç iletişime geçmeden bu yeni tutar üzerinden kira ödemesini yapmaya devam ederler.

Kira sözleşmesi otomatik olarak uzamış ama kiracı eski kirayı zam yapmadan ödemeye devam ediyorsa o zaman işler değişebilmektedir. Buna göre, kira sözleşmesinin uzaması konusunda bir sorun yok ama kira zammı yapılmadığı için kiracı eksik kira ödemesi yapmış olarak kabul edilir. İki ay bu ödeme yapılır ve ev sahibi de ardı ardına iki ihtar çekerse kiracının aleyhinde tahliye talepli dava açma hakkı elde edecektir. Bu durumda kiracı kiraya zam yapsa bile evden çıkmak zorunda kalabilirler.

Kiracıların kaybı arttı! Konut kiralarında Yİ-ÜFE hesabı: 10 bin TL'lik kira, 14 bin 134 TL olacaktı! 

Merkez Bankası: Enflasyon kirada güçlendi! Kira enflasyonunda artış yüzde 122,33 oldu!

Ev ve dükkan sahipleri 'Kira Tespit Davalarını' deşifre ediyor! Bu koşullarda ev alıp kiraya vermek aptallık!

Kira sorunu gündemden düşmüyor: Her semte özel taban-tavan fiyat ve rayicin yüzde 6'sı önerisi!