06 / 08 / 2024

Merkez Bankası: Enflasyon kirada güçlendi! Kira enflasyonunda artış yüzde 122,33 oldu!

Merkez Bankası: Enflasyon kirada güçlendi! Kira enflasyonunda artış yüzde 122,33 oldu!

TCMB Temmuz Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, aylık enflasyon kira, haberleşme ve ulaştırma başta olacak şekilde alt gruplar genelinde güç kazandı. İşte ayrıntılar... 



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, Temmuz Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu açıkladı. Raporda yer alan bilgileri, aylık fiyat artışı önceki aya kıyasla güç kazanırken, söz konusu gelişmede maktu vergi güncellemeleri ile yönetilen ve yönlendirilen kalemlerdeki fiyat  yükselişlerinin etkisi belirgin oldu. 

Yıllık enflasyon, yüksek bazın da etkisiyle tüm ana gruplarda gerileme gösterdi. Enerji grubu, mesken elektrik tarifelerinde yapılan yükseliş ile akaryakıt ve tüp gazdaki otomatik vergi düzenlemesini takiben yüksek fiyat artışıyla temmuzda ön planda oldu. 

Merkez Bankası: Enflasyon kirada güçlendi! Kira enflasyonunda artış yüzde 122,33 oldu!

KİRA ENFLASYONUNDA SON DAKİKA

TCMB Temmuz Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, hizmetlerde aylık fiyat artışındaki yüksek seyir devam ederken; temel mal enflasyonu düşük seyretti. 

Hizmet fiyatları temmuz ayında yüzde 4,39 yükselirken, grup yıllık enflasyonu 9,64 puan geriledi ve yüzde 85,63 oldu.

Yıllık enflasyon haberleşme hizmetlerinde artarken, diğer alt gruplarda düşüş gösterdi. Aylık enflasyon kira, haberleşme ve ulaştırma başta olacak şekilde alt gruplar genelinde güç kazandı. 

Kira alt grubunda aylık yükseliş, sözleşme yenileme oranının temmuz ayında artmasının da yansımasıyla yüzde 7,04’e yükseldi, yıllık enflasyon yüzde 122,33 şeklinde oldu. 

Merkez Bankası: Enflasyon kirada güçlendi! Kira enflasyonunda artış yüzde 122,33 oldu!

Haberleşme hizmetleri fiyatları telefon ve internet hizmetleri kaynaklı yüzde 5,46 yükseldi. Ulaştırma hizmetleri fiyatlarındaki yukarı yönlü seyirde akaryakıt fiyatlarındaki yükselişi takiben şehir içi ve kara yoluyla şehirlerarası yolcu taşıma ücretleri etki etti. 

Temmuz ayında, temel mal grubu yıllık enflasyonu 12,37 puanlık gerileme ile yüzde 38,25’e düştü. Yıllık enflasyon, dayanıklı mallarda (altın hariç) daha belirgin olmak üzere tüm alt gruplarda geriledi. 

Bunların yanı sıra, enerji fiyatları temmuz ayında yüzde 10 yükselirken; grup yıllık enflasyonu 4,47 puan düşerek yüzde 80,11 olarak gerçekleşti. Meskenlerde elektrik fiyat artış oranı yüzde 38 olarak gerçekleşti. 

TL cinsi uluslararası enerji fiyatlarındaki gelişmeler yanında ÖTV ayarlaması sonrasında akaryakıt ve tüp gaz fiyatları aylık bazda sırasıyla yüzde 10,09 ve 9,10  yükseliş gösterdi. 

İnşaat malzemesi sanayi üretimi mayısta yüzde 2.5 büyüme kaydetti!

Deprem uzmanı Hasan Sözbilir, o fay hattına dikkat çekti: 6.7 büyüklüğünde deprem olabilir! 

Ev ve dükkan sahipleri 'Kira Tespit Davalarını' deşifre ediyor! Bu koşullarda ev alıp kiraya vermek aptallık!

Kiracılar evden çıkmak için fidye boyutuna varan tutarlar istiyor! Ev sahipleri hem mağdur hem tepkili!


Geri Dön