10 / 05 / 2024

Kira sözleşmesi için noter onayı gerekir mi? Kiracı ihtarname almıyorsa ne olur?

Kira sözleşmesi için noter onayı gerekir mi? Kiracı ihtarname almıyorsa ne olur?

Kira sözleşmesi mülk sahibi ve onu kiralayan kişiyi bağlayan resmi bir belgedir. Peki kira sözleşmesine dair neler bilinmektedir? İşte kira sözleşmesine dair araştırılan bazı detaylar!



EV SAHİBİ KENDİM OTURACAĞIM DEDİĞİ ZAMAN KİRACIYI NE KADAR SÜREDE ÇIKARABİLİR?

Evin sahibi, eşi, altsoyu, üstsoyu ya da kanuna göre maddi olarak bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için ev veya işyeri gerekiyor ise kiracısını tahliye edebilir. Bunun için fesih sürelerine uyulması ve sözleşmenin bitim tarihinden başlayarak 1 ay içerisinde sulh hukuk mahkemesinde dava açılması gerekir.

KİRACI İHTARNAME ALMIYORSA NE OLUR?

Kiracı bildirimde bulunmadığı süre boyunca sözleşme uzamış sayılır. Bu yüzden de kirasını düzenli olarak ödeyen bir kiracıyı tahliye etmek, normal şartlar altında, pek mümkün değildir. Ama bu kuralın bazı istisnaları bulunmaktadır. Kiraya verenin ya da yeni ev sahibinin gereksiniminden dolayı tahliye, dava yolu ile istenebilir.

KİRA SÖZLEŞMESİ İÇİN NOTER ONAYI GEREKİR Mİ?

Kira sözleşmesinin noterde yapılmış olmasa bile geçerli olur. Ama  birçok kişi kendini garantiye almak için sözleşmeyi noterde yapmayı tercih eder. Bu yolla ispat yükümlülüğü ortadan kalkıyor. Noterde kira sözleşmesi yapmak istenirse öncesinde yazılı bir sözleşme hazırlaman gerekmektedir.

EV SAHİBİ KİRAYI ELDEN ALIRSA NE OLUR?

Kira bedelinin elden verilmesi, kiracı için olumsuz sonuç doğurur mu? sorusunun yanıtı şu şekildedir; Kira ödemesinin banka veya PTT ile gerçekleştirilmesi, kiracı ve ev sahibi arasında olası bir uyuşmazlık olursa kiracının ödeme yaptığını kanıtlaması açısından kiracının lehine bir durum olacaktır. Aksi bir halde ise kiranın elden ödendiğini ispatlamak kiracı açısından zor olabilir.


Geri Dön