07 / 05 / 2024

Kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

Kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

Ev sahibi ve kiracının haklarını korumak üzere imzalanan anlaşmaya kira sözleşmesi denir.  Peki, kira sözleşmesi nasıl feshedilir? Bildirim yoluyla kira sözleşme feshi nasıl yapılır? Kira sözleşmesi dava yoluyla nasıl feshedilir? İşte detaylar…



Kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

BİLDİRİM YOLUYLA KİRA SÖZLEŞMESİ FESHİ NASIL YAPILIR?

6098 numaralı Türk Borçlar Kanunu’nun 347. maddesine göre belirli süreli kira sözleşmesi bulunan kiracı, sözleşmenin bitimine en az 15 gün kala yazılı bildirim yolu ile kira sözleşmesini feshedebilir.

Ancak kiracı bu süreye kadar bildirimde bulunulmadığı takdirde kira kontratı 1 yıl süre ile yenilenmiş kabul edilir. Ev sahibi ise sözleşmenin sona ermesine dayanarak fesih gerçekleştiremez.

Ev sahibinin kira sözleşmesini feshedebilmesi için kira sözleşmesinin 10 yılı doldurmuş olması gerekir.

DAVA YOLUYLA KİRA SÖZLEŞMESİ FESHİ NASIL YAPILIR?

Evin mevcut sahibi, gayrimenkulü yeni satın alan kişi ya da kiracıdan kaynaklanan sebeplerle dava açılarak kira sözleşmesi feshetme imkanına sahip olur.

6098 numaralı Türk Borçlar Kanununun 350. maddesine göre ev sahibinin konut ya da iş yeri olarak kullanma ihtiyacı olduğu ya da gayrimenkulün yeniden imarı ve tamiri durumlarında dava açılarak kira sözleşmesi feshedilebilmektedir.

Evi başka bir kişi satın aldığı zaman evi kullanma ihtiyacı doğarsa da kira sözleşmesini feshedebilir.

Evin yeni sahibi, evi satın alma tarihinden başlayarak 1 ay içerisinde kiracıya bildirimde bulunmalı ve 6 ay sonra açacağı dava ile fesih işlemini talep etmelidir.

Mirasçılık belgesi nedir? Mirasçılık belgesi nereden alınır?

3 maaş birden alabilirsiniz! Bu kriterlere dikkat! Kimler faydalanabilir?

Regal 10 kg 1200 devir çamaşır makinesinde indirim! İşte Regal 9 Ekim fiyat listesi…

 


Geri Dön