Kira

Kira sözleşmesi yapılırken senet imzalanır mı? 

Taşınmazlarını kiraya veren ev sahipleri, kira alacağını garanti altına almak ve kira alacağını hızlı bir şekilde tahsil etmek için kiracılardan kira karşılığında çek veya senet almakta. Peki kira sözleşmesi yapılırken senet imzalanır mı? 

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmelere deniliyor.

Taşınmazlarını kiraya veren ev sahipleri, kira alacağını garanti altına almak ve kira alacağını hızlı bir şekilde tahsil etmek için kiracılardan kira karşılığında çek veya senet almakta.  Kiraya veren tarafından kira alacağına karşılık alınan çek ve senetler nedeni ile kiracılar mağdur olmakta ve fazladan ödeme yapmak zorunda kalabiliyor.

Kambiyo senedi olarak tanımlanan çek, senet ve bonolar Türk Ticaret Kanununda  “belli miktarda bir parayı, belli bir tarihte, kayıtsız şartsız ödemeyi vaat eden belge.”  olarak tanımlanmış. Kiracı tarafından, mülk sahibine verilen çek ve senetler her ne kadar kira alacağına istinaden teminat senedi olarak verilmiş ise de; kira sözleşmesinde unsurları belirtilmeden verilen çek ve senetlerle kiracılar ekstra bir ödeme yükü altına girmekte ve tahliye davaları ile karşı karşıya kalabiliyor. Çünkü kira sözleşmesi ile yazılan borç ayrı bir borç, senette yazılan borç ise ayrı bir borçtur.

Kira sözleşmesi ile birlikte senet imzalamak zorunda bırakılan kiracıların öncelikle kira alacağı karşılığında senet verdiklerini kira sözleşmesine açıkça yazmaları gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki; bahse konu senedin kira sözleşmesine istinaden verildiğini ispat etme zorunluluğu kiracıda oluyor.

Kiracıların kira sözleşmesinde vermiş oldukları senetleri ayrıntılı bir şekilde yazmaları ise ayrı önem taşıyor. Kayseri'de emlakçılık yapan Tony isimli twitter kullancısı sosyal medya hesabından ev sahiplerini kira sözleşmesi yaparken senet yapmaları konusunda uyarıyor.   İşte o paylaşım ve gelen yorumlar... 


Tony @Balkoncuk

Evlerinizi kiraya vermeden önce senet imzalatmayı unutmayın en az 400.000 en fazla 700.000'lira olarak imzalatın çıkmazsa icraya koyun eşi varsa onada imzalatın.

Kiraların 10 bin TL’nin altında olduğu şehirler

Düşük kira ödeyenler dikkat! Kira tespit davasında hap bilgiler ortaya çıktı!

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri kiracılardan kira farkı almaya başladılar...