25 / 08 / 2024

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri kiracılardan kira farkı almaya başladılar...

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri kiracılardan kira farkı almaya başladılar...

Ev sahipleri ile kiracılar yeni bir kira anlaşmazlığı ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Ev sahipleri kiracılardan kira farkı isteyebilirler mi?



Ev sahipleri son zamanlarda kiracıların kapısını kira farkı talebi ile çalmaya başlamış oldular. İki sene uygulanan yüzde 25 kira zammı sınırı ile ev sahipleri kiraların çok düşük kaldığını kaydederek farkın ödenmesini istemekteler.

KİRA FARKI YASAL BİR UYGULAMA MI?

Ev sahiplerinin kira farkı gibi yasal bir hakları bulunmamaktadır. usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; Kira döneminde yasal kira artış oranı neyse ev sahipleri de kiracılar da buna uymak zorundalar. Bundan dolayı bir kira farkı oluşmuş ise bu kiracının meselesi olmuyor. Ev sahiplerinin yasal olarak kiracılardan bu geçmişe dönük kira farkı ödemelerini almalarına imkan yok. Ev sahibine bu parayı kiracının ödemesi gerektiğine hükmeden mahkeme Türkiye’de bulunmuyor. Bundan dolayı ev sahipleri kapıyı kira farkı ile çalarsa kiracı hemen reddetmelidir.

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri kiracılardan kira farkı almaya başladılar...

FARKLI BİR KİRA FARKI UYGULAMASI!

Geçmişe dönük kira farkı gibi bir talepte ev sahipleri bulunamıyor ama bu konuda farklı durumlarda istisnai bir durum var. Ev sahibi geçmişteki yüzde 25 sınırlamasını gerekçe gösterip kiranın düşük kaldığını ve yeniden belirlenmesini isteyebilirler. Bu durumda açılan dava 2-3 yıl sürecektir. Bu dava sona erdiğinde mahkeme yeni bir kira bedeli belirlemiş olacak. Bu kira bedelinden dolayı kiracılar geçmişe dönük kir afarkı ödemesi yapmak zorunda kalabilirler. Fakat, belirlenen kira bedeli davanın açıldığı gün itibariyle geçerli olacağından ondan öncesini yine kapsamayacaktır. 2024 senesinde bu davayı açan ev sahibi kararın 2027’de kesinleşmesi ile kira farkını kiracıdan 2024 ile 2027 arası için tahsil edebilmektedir.

5 YIL ŞARTI VAR

Ev sahipleri kirayı yükseltmek ve kira farkı almak için mahkemeye başvurmaya karar verdiklerinde bir ayrıntıya dikkat etmeleri gerekiyor. Eğer kiracının o evde 5 seneden az bir süredir kiracı olarak duruyor ise ev sahibi bu davayı açamaz. Mahkeme bu talebi anında reddeder. Bu da kiracıların avantajına olduğu ifade edildi.

Kirasını alamayan ev sahipleri çileden çıktı! Aman dikkat! Bu hatayı yapanların cezası büyük!...

Ortalama kira bedeli asgari ücreti aştı! Kiracılar sınırları genişletti! En ucuz kiralık ev aranıyor... 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Boş tahliye taahhütnamesinde flaş iki ayrıntı: Suç mu? Tanıkla ispat edilebilir mi?

Zam sınırının kalkması çözüm olmadı, eski kiracılara açılan kira tespit davaları arttı


Geri Dön