22 / 11 / 2024
fuzul

Zam sınırının kalkması çözüm olmadı, eski kiracılara açılan kira tespit davaları arttı

Zam sınırının kalkması çözüm olmadı, eski kiracılara açılan kira tespit davaları arttı

Kiralara uygulanan zam sınırlamasının bitmesinin ardından TÜİK’in açıkladığı yüzde 65 enflasyon artışı uzun süredir oturan kiracılara yapılan zamda yetersiz kaldı. Eski kiracıların ödediği miktarla rayiç arasında makas açıldı. Ev sahiplerinin açtığı kira tespit ve tahliye davaları arttı.




İki yıldır uygulanan yüzde 25 zam sınırlaması sona erse de bu süreçte başlayan ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları giderek artıyor. Zam sınırlaması sırasında artış oranında yaşanan anlaşmazlıklar şimdi de yerini kira tespit ve tahliye kavgasına dönüştü.

Emlakçılar ve gayrimenkul uzmanları piyasanın yeniden dengelenmesi ve ev sahiplerinin geçmiş enflasyon kayıplarını gidermesinin en az bir yıl süreceğini ifade ediyor. 

YÜZDE 300 ZAM BİLE YETMİYOR

Kirasına son iki yıldır yüzde 50’ler civarında zam uygulayan kiracı Dilan K. de ev sahibiyle kavgalı durumda. Bu yıl TÜİK’in açıkladığı yasal sınırdan zam yapmak istemesine rağmen ev sahibi, “Çık ben oturacağım” diyerek eve boşaltmasını istiyor. Dilan K’nin “Mevzu kiraysa istediğiniz zammı konuşalım” teklifini de kabul etmiyor. Çünkü yüzde 300 zam yapsa bile semtteki kiraları yakalayamayacağını biliyor.

KİRA TESPİT DAVALARI ARTIYOR

TÜİK tarafından Ağustos ayı için açıklanan yüzde 65’lik zam oranını eski kiracılar için yetersiz bulduğunu belirten Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Beş yıl ve eski kiracılarda ne kadar zam yapılırsa yapılsın piyasaya göre ucuz kalıyor. Bu nedenle de adliyelerde şu an kira tespit davaları giderek artıyor”diyor.

Zam sınırının kalkması çözüm olmadı, eski kiracılara açılan kira tespit davaları arttı

GÜNCEL RAKAMLARDAN KONTRAT İSTİYOR

Kahramanmaraş Barosu avukatlarından Bahri Gödeoğlu ise deprem bölgesinde yaşananlara dikkat çekiyor: “Eski kiracı olduğu için 4-5 bin TL’ye oturanlar var. Mevcut kiralara yüzde 100 zam yapılsa bile kurtarmayacağı için ev sahipleri ya kira tespit davasıyla sıfırdan bir kira tutarı belirlemek istiyor ya da direkt kiracıyı çıkarıp yeni bir kiracı ile güncel rakamlardan kontrat başlatmak istiyor.”

EV SAHİPLERİ ENFLASYON KARŞISINDA EZİLDİ

Yüzde 25 sınırını ilk yılında ev sahiplerinin memnun olmasa da sineye çektiğini ifade eden İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan sınırlamanın ikini yıla uzatılmasının sorunları büyüttüğünü söyledi. Akdoğan, “Bu kez enflasyon karşısında ev sahipleri ezilmeye başladı. Şimdi yüzde 65 biraz nefes aldırdı ama eski kayıpları telafi etmedi, bu nedenle çeşitli sorunlar sürüyor” diye konuştu.

Bakanlık'tan İzmir'de kentsel dönüşümün önünü açacak tarihi hamle!

Alman bankacılık devi yıl sonu dolar tahminini resmen açıkladı!

İstanbul'un kuzeyine dikkat çeken ünlü gayrimenkul uzmanı açıkladı: 2025 imar ve kentsel dönüşüm yılı olacak!

İstanbul'da kendiliğinden yıkılacak bina sayısı açıklandı! Rakamı duyanlar inanamadı!

 


Geri Dön