23 / 08 / 2024

İstanbul'da kendiliğinden yıkılacak bina sayısı açıklandı! Rakamı duyanlar inanamadı!

İstanbul'da kendiliğinden yıkılacak bina sayısı açıklandı! Rakamı duyanlar inanamadı!

Büyük Marmara Depreminin vuracağı mega kent İstanbul için son günlerde peş peşe uyarılar gelirken şehirde 7 ve üzeri depremde yıkılacak olan bina sayısı ise on binlerle ifade ediliyor. 



Uyarıların peş peşe yapıldığı Olası Büyük Marmara Depremi'ne yönelik ortaya çıkacak yıkım tablosu endişe yaratmayı sürdürüyor. Mega kent İstanbul'u etkileyecek olası büyük depreme ilişkin; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 39 ilçedeki risk analizleri tamamlanırken, megakentteki 600 bin konutun riskli olduğu saptandı. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre söz konusu bu tablonun oldukça vahim olduğunu değerlendiren uzmanlar ise 17 Ağustos 1999 Gölcük Depreminden sonra kat edilen mesafenin yetersiz olduğunu söylüyor.

E-5 ENDİŞESİ DİKKAT ÇEKİYOR

Haber Global’den Mert İnan imzalı habere göre mega kent İstanbul'a ilişkin bir diğer soru işareti de olası afet sırasında otoyol, cadde ve üst geçitlerde yaşanacak olan sıkıntılar. Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan Şehir Planlamacı Erhan Demirdizen yaya üst geçitlerindeki risklere ilişkin konuşurken şunları kaydetti: Yaya üst geçitlerinin birçoğunun güçlendirilmesi gerekiyor. Mega kent İstanbul'un en önemli ana arteri E-5 güzergahı. Olası depremde bu güzergahtaki yaya üst geçitlerinin yıkılması halinde acil yardım ekiplerinin elini kolunu bağlayacak bir durum ortaya çıkar. E-5 toplu taşıma açısından en önemli güzergah.  E-5'in entegre ulaşım planlaması da yeniden gözden geçirilip metrodan düşük kapasiteye sahip metrobüsün yükünün kaldırılması doğru olur.”

HEYELAN RİSKLİ BÖLGELER

Şehrin 7 ve üzeri bir depreme nasıl bir direnç göstereceği bilinmezliğini korusa da, Deprem Master Planı, megakentin röntegenini gösteren en önemli çalışma şeklinde kabul ediliyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre toplamda 1344 sayfalık Master Plan Boğaziçi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik ile İstanbul Teknik Üniversitesinden onlarca uzman tarafından hazırlanırken senelerdir yapılan uyarıların da  çok az bir kısmı hayata geçirilmiş durumda. Depreme bağlı riskleri mahalle bazlı olarak ortaya seren İstanbul Deprem Master Planı'nda Moda Burnu’ndan Kartal Tren İstasyonu civarına kadar yaklaşık olarak 25 kilometre uzunluğunda ve 250 metre genişliğinde bir kıyı şeridinin heyelan ve sıvılaşma alanı şeklinde belirlendiği kaydediliyor.

İstanbul da kendiliğinden yıkılacak bina sayısı açıklandı! Rakamı duyanlar inanamadı!


ŞİŞLİ-BEŞİKTAŞ UYARISI

Söz konusu bu Master Planda; Beşiktaş, Şişli gibi merkez ilçelerinin büyük bir kısmının bitişik nizam konutlardan meydana geldiği söz konusu bu bölgelerin yoğun nüfus barındırdığı değinilirken, “Yolların darlığı sebebiyle yapıların yıkılmaları halinde erişme riskleri ve eğimli alanlarda ise bitişik düzende yapılaşmış yapıların kat hizalarının çakışmaması durumunda binalarda ağır hasar yaratma riski oluşmaktadır" ifadeleri de yer aldı.

Ayrıca yine  Master Planda, heyelan bakımından riskli kesimi özellikle mega kent İstanbul’un güneybatısında yer aldığı, Florya, Menekşe, Küçükçekmece, Avcılar, Gürpınar ve Büyükçekmece'nin heyelan riski bakımından tehlikeli yerler şeklinde belirtiliyor.

KENDİLİĞİNDEN YIKILACAK

İstanbul Beykent Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. İhsan Karagöz de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 'Türkiye'de 'Yapı Denetim Sistemi' de çok sıkı denetlenmeli' uyarısı yapan uzmanlardan. ‘Sadece yapılar değil yollar, barajlar, üst geçitler, tüneller, viyadükler, doğalgaz tesisler, altyapı tesislerimizi standartlara göre yapmalıyız" diye konuşan Doç. Dr. Karagöz'ün konu ile ilgili olarak yaptığı tespitler ise şu şekilde: “Mega kent İstanbul'da şu anda 400 bin tane kendiliğinden yıkılacak bina var. 1 milyon 200 bin bina var. Söz konusu bu binaların 800 bin tanesi 17 Ağustos depremi öncesi yapılmış. Kötü betonla düz demirle yapılmış. Denetim yok, deniz kumları kullanılmış. Zemin etüdü yapılmamış. 1999 yılından bugüne kadar yaklaşık  olarak170 bin müracaat olmuş. 35 bin tanesi son 5 sene içerisinde denetlenmiş."

200 BİNİ YIKILABİLİR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda söz konusu bu durumun ciddiyetine dikkat çeken isimler arasında yer alıyor. Ali Kurt yaptığı açıklamada “1.556 tane binanın dokunsanız yıkılacak kalitede yapı stoğuna sahip olduğu tespit edildi. Bundan çok daha fazla E sınıfı dediğimiz, yani her an yıkılabilecek riskte olan binanın olduğunu tahmin ediyoruz. Şu anki çalışmaya göre yaklaşık 200 bin yapının her an yıkılma riski var."


Belediyelerden iki şehirde satılık arsa ve arazi!

Kiracı ve ev sahipleri dikkat! Ünlü avukat kira tespit davasında 6 kritik maddeyi açıkladı!

Ruhsat alınan konutların ortalama büyüklüğünde dramatik düşüş!


Geri Dön