30 / 06 / 2024

Kira sözleşmesinde bu detaya dikkat! Kira geliriniz bir anda düşebilir!

Kira sözleşmesinde bu detaya dikkat! Kira geliriniz bir anda düşebilir!

Hukuk teknikeri Yankı Büyüksezer'den milyonlarca konut sahibi ve kiracıyı ilgilendiren kritik bir uyarı geldi. Kira sözleşmesinde bu detayı gözden kaçıranların kira gelirleri bir anda düşebilir.



Ev sahibi kiracı anlaşmazlıkları gündemden düşmezken Hukuk teknikeri Yankı Büyüksezer de konut sahibi ve kiracılara kira sözleşmeleri konusunda önemli uyarılar yaptı.

Yankı Büyüksezer, kira sözleşmesi imzalarken dikkat edilmesi gereken hususlara değinirken, özellikle de ev sahiplerini uyardı. Büyüksezer, "Kira sözleşmelerinde belirli maddeleri eklemeyin, aksi takdirde eksik kira alabilirsiniz" ifadelerini kullandı. İşte detaylar...

Yeniçağ'da yer alan habere göre Yankı Büyüksezer, kira sözleşmesi hazırlarken yapılan yaygın bir hataya değindi. Konut sahiplerinin, genellikle kira artış oranlarını belirlerken piyasa koşullarını göz önünde bulundurmadığını ve bu nedenle de eksik kira alabileceklerini kaydetti.

Açıklamasında özellikle, sözleşmeye konulan bazı maddelerin ileride hukuki sorunlar yaratabileceğini ve kira gelirlerinde kayıplara sebep olabileceğini dile getirdi.

Kira sözleşmesinde bu detaya dikkat! Kira geliriniz bir anda düşebilir!

Özellikle, konut sahiplerinin kira artış oranlarını piyasa koşullarına göre değil, rastgele bir oranla belirlemelerinin sorun yaratabileceğini dile getiren Yankı Büyüksezer, kira sözleşmelerine gereksiz ve yanıltıcı maddelerin eklenmemesi gerektiğini belirtti.

Hukuk teknikeri Büyüksezer açıklamasında "Bu tür maddeler, kira artışını sınırlayabilir ya da kira tahsilatını zora sokabilir. Kira sözleşmelerinde net ve doğru ifadeler kullanmak, her iki tarafın da haklarını koruyacak ve anlaşmazlıkları önleyecektir" ifadelerini kullandı.

EV SAHİPLERİ O MADDEYİ EKLEMEYE BAŞLADI

Son günlerde sık sık gündeme gelen ekonomik krizle boğuşan pek çok konut sahibi, artış gösteren maliyetleri karşılayabilmek adına kira bedellerini yüksek oranlarda artırma yoluna gitti.

Fakat söz konusu bu durumun kiracıları zor durumda bırakması üzerine, hükümet 2022'nin Haziran ayında kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan bir düzenleme getirdi ve bu sınırlama bir sene daha uzatıldı.

Kira sözleşmesinde bu detaya dikkat! Kira geliriniz bir anda düşebilir!

YÜZDE 25 SONRASI YENİ DÖNEM

1 Temmuz tarihinde yüzde 25 kira artış sınırının sona ermesiyle beraber kiracılar artan kira bedelleri karşısında büyük bir korku içine girdi.

Söz konusu bu gelişmeler, kiracıların bütçelerini zorlayan zamlarla karşılaşma korkusunu da artırdı. Konut sahipleri de önümüzdeki dönemde kira artış oranlarını nasıl belirleyeceklerini ve söz konusu bu artışları kira sözleşmelerine nasıl yansıtacaklarını düşünmeye başladı.


SÖZLEŞMEYE SAKIN BUNU YAZMAYIN

Kira sözleşmelerine enflasyon oranı gibi maddelerin eklenmesinin gelecekte hangi enflasyon oranının baz alınacağı konusunda belirsizlik yaratabileceği belirtilirken, Yankı Büyüksezer, bu tür ifadelerin kesinlik taşımadığını ve hukuki açıdan geçersiz sayılabileceğini söyledi.

Büyüksezer, "Sözleşmedeki artış koşulunun hangi enflasyon oranına dayandırılacağı, hangi kurumun açıklayacağı oranların esas alınacağı açıkça belirtilmelidir" diyerek söz konusu bu durumun netlik kazanmaması durumunda hem kiracının hem de ev sahibinin sıkıntı yaşayacağını söyledi.

EV SAHİPLERİ DİKKAT

Yaptığı açıklamada konut sahiplerine daha belirgin ve hukuki geçerliliği olan maddeler eklemelerini tavsiye eden Yankı Büyüksezer, kira artış oranlarının sözleşme metninde açıkça tanımlanması gerektiğini dile getirdi.

Açıklamasında "Kira artışı ile ilgili maddeler belirli ve net olmalı. Bu, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları en aza indirir" ifadelerini kullanan Yankı Büyüksezer, bu tür hatalardan kaçınılmasının hem kiracıların hem de ev sahiplerinin yararına olduğunu kaydetti.


HUKUKİ GÜVENCE ALTINA ALINMASI GEREKİYOR

Kira sözleşmelerinin taraflar arasındaki hak ve yükümlülükleri net bir biçimde tanımlaması gerektiğini ve gelecekteki potansiyel anlaşmazlıkları önleyici nitelikte olması gerektiğini kaydeden Yankı Büyüksezer, mülk sahiplerine kira sözleşmelerini hazırlarken dikkatli olmaları ve belirsiz maddelerden kaçınmaları yönünde tavsiyeler verdi.

 

TOKİ'den 7 bin TL taksitle konut için son gün bugün! Hiç evi olmayan dar gelirliler dikkat!

Kapalıçarşı gram altın fiyatları canlı! Altın fiyatları bugün ne  kadar oldu? 7 Haziran 2024 altın fiyatları!

TOKİ İlk Evim Arsa projesinde ücretler ödendi ama bölgeleri bile belli değil!  TOKİ  neden sessiz kalıyor?


Geri Dön