Kira sözleşmesini feshetmek için eş rızası şart!
Türk Borçlar Kanunu, eşler arasındaki hukuki sınırları belirledi. Buna göre, aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemez.
Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Senet imzalarken eşin rızası gerekiyor mu?'' sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...
''Senet imzalarken eşin rızası gerekiyor mu?''
Türk Borçlar Kanunu ile eşler arasındaki hukuki sınırlar belirlendi. Kanun kapsamında eşin rızasını gerektiren işlerler şu ifadelerle açıklandı:
Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemez. (m. 349/1)
Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir. (m. 584/1)
Bu düzenlemeler sonrasında bazı mahkemeler ve Yargıtay daireleri, bu düzenlemeyi ele alarak 'bono, çek ve kambiyo senetlerinde eş rızasının aranmasına' karar verdi. Ancak bu uygulamanın ardından birçok mağduriyetlerde beraberinde geldi.
2018 yılının Nisan ayında Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kurulu, yeni bir karar alıp düzenlemenin nasıl yorumlanması gerektiğini açıkladı.
Alınan karar kapsamında kefalet için hala eşin rızası alınması gerekecek, ancak çek ve bono gibi kambiyo senetleri imzalanırken eş rızası gerekmeyecek.
Kira sözleşmesinde bunlara dikkat!