29 / 04 / 2024

Kira sözleşmesinin şekil şartı nedir?

Kira sözleşmesinin şekil şartı nedir?

Mesken ve işyeri kiralamalarında imzalanan kira sözleşmesi ileride yaşanması muhtemel problemlere karşı ispat özelliği taşıyor. Peki, kira sözleşmesinin şekil şartı nedir? Sözleşme nasıl olmalı?



Kira sözleşmesinin şekil şartı nedir?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Mesken ve işyeri kiralamalarında imzalanan kira sözleşmesi ileride yaşanması muhtemel problemlere karşı ispat özelliği taşıyor.


Peki, kira sözleşmesinin geçerli olması için ne gerekir? Kira sözleşmesinin şekil şartı nedir?


Kira sözleşmesinin yazılı olma gibi bir zorunluluğu bulunmuyor. Kanunen herhangi bir şekil şartı olmamasına karşın, sözleşmenin yazılı ve imzalı bir şekilde yapılması faydalı oluyor.


Sözlü sözleşme, aralarında akrabalık ilişkisi bulunan taraflar arasında tercih edilen bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Bunun dışında kalan kimseler anlaşmayı sözleşmeye dökerek tarih ve imza ekliyor. Böylece kira sözleşmesi resmi bir belge olma özelliğine sahip oluyor.


Ayrıca, kira sözleşmesinin noterde imzalanması gibi bir zorunluluğu bulunmuyor. Ancak hak kaybı yaşamamak ve sözleşmesinin ispat gücünü artırmak isteyen taraflar kira sözleşmesini noter huzurunda imzalayabiliyor.



Kira sözleşmesi nereden temin edilir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön