Kira sözleşmesinin şerhi nasıl yapılır?
Kira sözleşmesinin şerhi işlemi için söz konusu sözleşmenin Tapu Sicil Müdürlüğü'ne ibrazı şart. Kira sözleşmesinin şerhi nasıl yapılır? için tıklayın...
Gayrimenkul sahibi ile kiracı arasında yapılan kira sözleşmesinin şerhi için sözleşmenin Tapu Sicil Müdürlüğü'ne gösterilmesi gerekiyor. İster yazılı ister noter tasdikli olsun bir kira sözleşmesinde bulunması gereken maddeler var. Bu maddeler; kiralanan taşınmazın belirtilmesi, kira süresi, bedel ve şartlar. Tapu Müdürlüğü'ne şerh edilmemiş kira sözleşmelerinin bağlayıcılığı bulunmuyor.
Uzun vadeli oturum için şerh..
Kiraladıkları gayrimenkulde uzun yıllar oturmayı planlayanların kira sözleşmelerini tapuya şerh ettirmeleri yerinde bir karar. Çünkü kira sözleşmesini tapu siciline şerh ettiren kiracının, kira hakkı, sözleşme süresi sonuna kadar güvence altına alınmış oluyor. Kira süresi 10 yıla kadar olan sözleşmelerin tapu siciline şerhi ise mümkün bulunmuyor.
İpotekli gayrimenkulun kiralanması..
Kiralanan gayrimenkul üzerinde ipotek, haciz veya tedbir olsa dahi bu gayrimenkul kiralanabiliyor. Bu gayrimenkullerin kira sözleşmelerinin tapu siciline işlenmesinde yasal bir sakınca bulunmuyor.
Kira şerhi işlenmiş taşınmazın satışı..
Kira şerhi uygulanmış bir gayrimenkulun satılması durumunda ise, yeni maliğin kiracıyı kira süresi dolmadan tahliye ettirmesi söz konusu değil. Çünkü yeni malik, gayrimenkulü alırken kira şerhini kabul ederek alabiliyor. Bu durumda yeni malik, kiracının süresinin dolmasını beklemek zorunda.
Kira şerhini kim yaptırıyor?
Kira şerhlerini tapu kütüğüne işlenmesi için söz konusu işlemleri hem gayrimenkulun sahibi hem de kiracı yaptırabiliyor. Noter marifeti ile düzenlenen kira sözleşmelerinde kira şerhinin kiracı tarafından da yaptırılabileceği hususunda yetki verilmesi durumunda, kiracıda yaptırabiliyor. Kural olarak kira şerhi için sözleşmenin noterde düzenlenmiş veya malikin imzasının noterce tasdik edilmiş olması şart değil. Noterde düzenlenebileceği gibi taraflar arasında da düzenlenebiliyor.