Kira

Kira stopajı nedir? Kira stopajı kim öder?

Kira stopajı konusu pek çok kiracıyı ilgilendiren bir konudur. Bu konu nezdinde kira stopajı nedir sorusu da yöneltilmektedir. İşte merak edilen detaylar…Kira stopajının kim tarafından ödendiği sorusu da yanıt bulmayı bekliyor

Kira stopajı kiracıların ve mülk sahiplerinin ilgilendiği konuların başında gelir. Kira stopajının kim tarafından ödendiği sorusu da yanıt bulmayı bekliyor. Ödeme konusunda kiracı ve mülk sahiplerinin kafası karışmış olabilir. Bu konuya dair birçok soru sorulmaktadır. Peki Kira stopajı nedir? Kira stopajı kim öder?

İşte Kira stopajının ne olduğu ve Kira stopajı kim ödediği konusunda merak edilen o ayrıntılar…

KİRA STOPAJI NEDİR?

Kira stopajı nedir sorusuna kısaca cevap verirsek; Stopaj, ön kesinti anlamına gelir ve Fransızca kökenli bir kelimedir. Kira stopajı da kiraya verilen bir işyerinin brüt kira bedelinden yapılan kesintidir. Kira stopajı, ticari gayrimenkullere uygulanan bir tür resmi vergilendirme sistemidir. Kira gelirinin gayrimenkul sahibinin eline geçmeden önce vergisinin ödenmesi işlemidir. Bu sayede vergi ödemeleri düzenli ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Kiracı, kira stopajını ödemekle yükümlüdür.

KİRA STOPAJI NE ZAMAN YATIRILIR?

Kiracının, her ay kira stopajını yatırması gerekir. İş yeri kiracısı, vergi daireleri üzerinden gayrimenkul sahibinin adına kira stopajını yatırır. Gayrimenkul sahibi, kira stopajı vergisinin takibini e-devletteki Adıma Yapılan Kesintiler (Stopaj) sayfasından gerçekleştirebilmektedir. Gayrimenkul sahibinin, kira stopajını ödemediği zaman kiracının tahliyesini yani mülkünden çıkmasını isteme hakkına sahiptir.

KİRA STOPAJINI KİM ÖDER?

Kira stopajını kim öder sorusu da merakla sorulmaktadır. Her yıl kira geliri beyanı veren mal sahibi, kiracı tarafından ödenmesi zorunlu olan stopaj bedelini vergisinden düşebilir. Beyan dönemi geldiğinde kiracısının ödemediği stopajlardan kendisinin sorumlu olduğunu düşünen mal sahiplerinin hiçbir sorumluluğu olmadığı gibi stopaj ödenmemiş olsa dahi kira geliri beyanında indirilebilir.

Ticari faaliyeti olan işyeri kiracısı her ay ödediği kira bedeli üzerinden yüzde 20 stopajı vergi dairesine bildirmek ve ödemekle görevlidir.  Burada ödeme sorumluluğu tamamen kiracıya aittir. Ödenmeyen stopaj kiracıya vergi dairesi tarafından borç yazılır ve daha sonra ödeme emri ile kiracıdan ödenmesi istenmektedir.

TOKİ işyeri başvuruları başladı mı? TOKİ iş yeri başvurusu nasıl yapılır?

Emekli promosyon iptal edilir mi? Promosyon nasıl iptal edilir?

Emekli promosyon ne zaman bitiyor?