Köşe yazıları

Kira süresi nasıl belirlenir?

Posta yazarı Tamer Heper, '2015’te evimi kiraya verdim. Başka gelirim yok. İlgili belediye tarafıma geriye dönük Emlak Vergisi borcu ve faizi düzenlemiş. Bu durum normal mi, değilse ne yapabilirim?' sorusunu yanıtladı.

 

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Emekliyim, 2015’te evimi kiraya verdim. Başka bir şehirde çocuklarımın eğitimi için kirada oturuyorum. Başka gelirim yok. İlgili belediye tarafıma geriye dönük Emlak Vergisi borcu ve faizi düzenlemiş. Dilekçeme kira kontratımı, geriye dönük her ay ödediğim kira bedelini gösteren banka dekontlarını ekleyip gönderdim. Kira kontratını başlangıçta bir defa düzenledik.

Belediye bana; kira kontratımın bir yıllık olduğunu ya süresiz ya da geriye dönük her yıl için noter tasdikli kira kontratı istedi. Bunları belediyedeki şef ve müdüre bildirdiğim halde, ısrarla süresiz veya geriye dönük her yıl kira kontratı istiyor. Bu durum normal mi, değilse ne yapabilirim?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...


Emekliyim, 2015’te evimi kiraya verdim. Başka bir şehirde çocuklarımın eğitimi için kirada oturuyorum. Başka gelirim yok. İlgili belediye tarafıma geriye dönük Emlak Vergisi borcu ve faizi düzenlemiş. Dilekçeme kira kontratımı, geriye dönük her ay ödediğim kira bedelini gösteren banka dekontlarını ekleyip gönderdim. Kira kontratını başlangıçta bir defa düzenledik.

Belediye bana; kira kontratımın bir yıllık olduğunu ya süresiz ya da geriye dönük her yıl için noter tasdikli kira kontratı istedi. Bunları belediyedeki şef ve müdüre bildirdiğim halde, ısrarla süresiz veya geriye dönük her yıl kira kontratı istiyor. Bu durum normal mi, değilse ne yapabilirim?

● İ.M.

★ ★ ★ ★ ★

Bizim yasal düzenlemelerimizde mesken kiralarında kira sözleşmesinin belli süreler için yapılma şartı yok. Kira süresi tarafların yani kiraya verenle kiracının karşılıklı mutabakatı ile belirlenir ve sözleşmeye yazılır. Bu süre geldiğinde taraflarca sözleşme fesh olunmaz ise birer yıl süre ile kendiliğinden aynı şartlarla uzar. Yani kira ilişkilerinde sözleşme sonuna gelmekle sözleşme kendiliğinden son bulmaz.

Bu yasanın getirdiği kuraldır ve biri çıkıp ben bu kuralı dinlemem diyemez. Veya buna ilave yeni kural ihdas edemez. Belediyeye sözlü olarak başvurduğunda muhtemelen belediye, “Ben senin kirada oturduğunu ne bileyim” diyecektir. Bunu bilmesi de gerekmez, mesele emeklinin tek gayrimenkule sahip bulunması ve başka geliri olmamasıdır.

★ ★ ★ ★ ★

Dolayısıyla okuyucumun sözleşmesi geçerlidir ve devam etmektedir. Hiç kimsenin birilerini notere gönderip noter masrafı yaptırmaya ve her sene yeni sözleşme yaptırmakla taraflar arasında çıkabilecek bir anlaşmazlığa meydan vermeye ve hatta kiralayanın her sene yapılan sözleşme ile bazı haklarını ortadan kaldırmaya hakkı da yoktur.

Bence olsa olsa yeni bir dilekçe ile ilgili belediyeye başvurmak ve ekine bu yerde ikamet ettiğinize dair muhtardan ikametgah senedi eklemek olayı çözebilir. Olmadı önünüze bir dava konusu gelecektir. Ama asıl mühim olan bir gayrimenkul olması ve başkaca bir geliri bulunmamasıdır.