Emlak Terimleri

Kira tespit davası ne zaman açılabilir? Kira tespit davası şartları nelerdir?

Kira tespit davası hem kiracı hem de gayrimenkul sahibini ilgilendiren bir dava olarak ön plana çıkıyor. Peki, Kira tespit davası ne zaman açılabilir? Kira tespit davası şartları nelerdir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler... Kural olarak taraflar kira sözleşmesini diledikleri gibi belirleme hakkına sahipler

Kira tespit davası, kiracı yada kiraya verenin kira bedelinin tespiti için açtığı dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Kural olarak taraflar kira sözleşmesini diledikleri gibi belirleme hakkına sahipler. Kira sözleşmesinin şarta bağlanmasında ya da kira bedelinin miktarının belirlenmesi konusunda hukuki bir engel ya da sınırlama bulunmamaktadır. 

Taraflardan birinin sözleşmede tek taraflı olarak değişiklik yapma imkânı yoktur, buna kira bedeli de dahildir. Bu yüzdendir ki; kiracı tek başına kira bedelini düşüremez ya da kiraya veren tek başına kira bedelini yükseltemez. 

Ancak konutu kiraya veren kişi kira süresi tamamlandıktan sonra kira bedeline çok yüksek oranlarda zam yaparak kiracıyı mağdur durumuna düşürebiliyor. İşte böyle durumlarda kiracı bir kira tespit davası açarak kira bedelinin mahkeme tarafından belirlenip tespit edilmesini talep etme hakkına sahiptir. 

Kira tespit davası, kira konusu konutun yer aldığı bölgedeki Sulh Hukuk Mahkemesi’nde ve kira süresi boyunca her zaman açılabiliyor. Her ne kadar kira tespit davasının amacı kiracıyı korumak olsa da bu davayı kiraya veren kişi de açabiliyor. 

Kira tespit davasının mahkeme tarafından dinlenebilmesi için davacının dava açmada hukuki bir yararının olması gerekiyor. Eğer davacının tespit davasında hukuki bir yararının olmadığı anlaşılırsa dava reddedilebiliyor. Uzun süreli kira sözleşmelerinde davanın erken açılmasının davacıya bir yarar sağlamayacağı kabul ediliyor. Bu yüzden uzun süreli kira sözleşmelerinde kira tespit davasının sözleşmenin sona ereceği yıl açılması daha doğru olacaktır. Peki, Kira tespit davası şartları nelerdir? 

Kira Tespit Davası Şartları!

Kira tespit davasının açılabilmesi için gerekli şartlar şöyle sıralanıyor; 

1-) Geçerli bir kira sözleşmesinin olması gerekiyor. Bu kira sözleşmesinin illa ki yazılı şekilde olması şartı aranmıyor, gerekli şartları taşıdığı sürece sözlü olarak da olabilir. Ancak ispat kolaylığı sağlaması açısından yazılı şekilde yapılması öneriliyor. 

2-) Davayı açmada hukuki bir yararın olması gerekiyor. Davacının kira tespit davası açmada hukuki bir yararı yok ise hâkim davayı dinlemeyecek ve reddedebiliyor. 

3-) Zaman ve mahkeme unsurlarının sağlanması gerekiyor. Kira tespit davası kira ilişkisi içerisinde her zaman kira konusu konutun bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılabiliyor. Aksi takdirde dava reddedilebiliyor. 

5-) Taraflar. Kira tespit davasının tarafları kiracı, kiralayan, malik ve eğer bunlar ölmüş ise yasal mirasçılar olmak zorundadır.

Aile konutu şerhi dilekçesi nasıl yazılır? Aile konutu şerhi dilekçesi örneği 2022!

Aile konutu şerhi ne zaman sona erer?

Aile konutu şerhi nasıl konulur? Aile konutu şerhi için gerekli belgeler nelerdir?

Riskli yapı tespiti nasıl yapılır? Riskli yapı süreci nasıl işliyor?

Tapuda ipotek olup olmadığı nasıl öğrenilir?

İpotek fek yazısı nasıl alınır? İpotek fekki için gerekli belgeler neler?

İpotek fek yazısı ücreti 2022 ne kadar?

Tapudaki ipotek nasıl kaldırılır?

Ecrimisil davası için ihtar şart mı?

Ecrimisil davasına nasıl itiraz edilir?

Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir?

Ecrimisil davası dilekçesi nasıl yazılır? Ecrimisil davası dilekçe örneği!

Ecrimisil davası nedir? Ecrimisil davası nasıl açılır?

Veraset ilamı için gerekli evraklar 2022 nelerdir?

Veraset ilamı ücreti 2022 ne kadar?

Tapu harcı pişmanlık dilekçesi nasıl yazılır?

Tapu masrafı nasıl hesaplanır? Tapu devir masrafları nelerdir?

Tapuda satış bedelini az göstermenin cezası nedir?

--