Emlak Terimleri

Kira tespit davası ne zaman açılır? Ev sahibi kiraya ek zam yapabilir mi?

Kira tespit davası, kiracı ya da kiraya veren tarafından açılan kira bedelinin yeniden belirlenmesinin talep edildiği bir davadır. Bu dava uygulamada genellikle kira artış davası olarak bilinmektedir. Peki, Ev sahibi kiraya ek zam yapabilir mi? Kira tespit davası ne zaman açılır? İşte tüm detaylar..Kiracı ve ev sahibi arasında kira bedeli anlaşmazlığı yaşandığı durumlarda açılan bu dava da mahkeme, davaya konu olan taşınmazın bedelinin ne olacağına ilişkin bir tespitte bulunur

Kira tespit davası hem kiracı hem de gayrimenkul sahibini yakından ilgilendiren ve oldukça önemli ayrıntılar içeren bir davadır. Kiracı ve ev sahibi arasında kira bedeli anlaşmazlığı yaşandığı durumlarda açılan bu dava da mahkeme, davaya konu olan taşınmazın bedelinin ne olacağına ilişkin bir tespitte bulunur. 
 
Kira bedelinin günün piyasa koşulları dikkate alınarak hak ettiği değere uyarlanması için açılan bu dava kira artış davası olarak da biliniyor. Kira bedelinin tespiti davasına ilişkin düzenlemeler 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu madde 343 ve devamında yer alıyor.  

Kira tespit davası 5 yıl altında olan kira sözleşmelerinde taraflar kira artış oranı belirlememiş ise mahkeme tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalarına göre değişim oranı üzerinde karar veremez. 
 

Kira tespit davası ne zaman açılır? 

Kira bedelinin belirlenmesi talebiyle açılacak davada süre koşulu bulunmuyor. Bu dava her zaman açılabilir. Ancak kira sözleşmesinin yeni dönemi başlangıcından en geç 30 gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içerisinde kira bedelinin artırılacağına yazılı bildirimde bulunması koşuluyla yeni kira dönemi sonuna kadar açılır ise belirlenen kira bedeli yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli sayılacaktır. 

Ev sahibi ve kiracı arasındaki kira sözleşmesi beş yıl altında ve kira bedelinin artışına ilişkin anlaşma yapılmamışsa mahkeme taşınmaz ve emsal değer durumuna göre kira artış oranını yeniden belirleyecektir. Mahkeme tarafından belirlenecek olan kira artış oranı tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı üzerinde olamayacaktır. Peki, Kira tespit davası açabilme şartları nedir?

Öncelikle taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesi olmalıdır. Sözleşmenin yazılı olma şartı yoktur. Tarafların iradelerine göre sözlü olarak da kira sözleşmesi kurabilirler. 

Davayı açan kişinin (kiracı ya da kiraya verenin) dava açmada hukuki yararının bulunması gerekiyor. 

Ev sahibi kiraya ek zam yapabilir mi?

Kira sözleşmesinin yenilenme süresi bir yıldır. Ev sahibinin kira sözleşme süresi dolmadan kira artırma, ek zam isteme gibi bir hakkı yoktur. 


Kira sözleşmesi bitince kiracı çıkarılabilir mi? Kiracı hangi şartlarda evden çıkarılır?

Kiracı kaç yıl sonra çıkarılabilir?

Kiracı tahliye taahhütnamesi ile nasıl çıkarılır?

Tahliye taahhütnamesi geçerlilik şartları nedir? İşte kiracı tahliye taahhütnamesi örneği!