Emlak Terimleri

Kira tespit davası ne zaman açılır? Kira tespit davası şartları! 

Anlaşmazlık yaşayan ev sahipleri ve kiracıların en çok araştırdığı konulardan biri kira tespit davaları. Peki kira tespit davası ne zaman açılır? İşte kira tespit davası şartları...

Haziran 2022 tarihinde konut kiralarına getirilen yüzde 25 zam sınırlaması, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların katlanarak artmasına neden oldu. Anlaşmazlık yaşayan taraflar kira tespit davası açmaa başladı. 

Kira tespit davaları, konut ve işyeri kiralamalarında sıkça başvurulan hukuki seçeneklerden biri olarak ön plana çıkıyor. Türkiye'de, kiracıların ve ev sahiplerinin haklarını korumak amacıyla getirilen düzenlemelere göre, kira tespit davası açabilmek bazı şartlar bulunuyor. 

Peki kira tespit davası ne zaman açılır? İşte kira tespit davası şartları...

KİRA TESPİT DAVASI NE ZAMAN AÇILIR?

Son dönemlerde kira zamlarının rayiç bedeller ile dengeli olması için ev sahipleri tarafından en çok başvurulan yöntemlerden biri kira tespit davası oluyor. Kira tespit davaları, kiracıların ve ev sahiplerinin kira bedellerini adil seviyede tutmalarını sağlıyor. Bu dava kira sözleşmesi yenileneceği zaman açılabiliyor. 

Kira tespit davası açma süresi noktasında beş yıldan uzun süreli ve beş yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinin ayrı ayrı incelenmesi gerekiyor. 

Kira sözleşmesinin 5 sene ya da daha uzun olması halinde kira tespit davası açılabiliyor. Bu durumda, TÜFE on iki aylık değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedellerini göz önünde tutarak ve hakkaniyeti de gözeterek piyasa rayicine göre kira bedelin tespit edecek bir karar alır. 

Kira sözleşmesinin henüz 5 yılı doldurmaması halinde de kira tespit davası açılabilir. Fakat, açılacak bu dava kira bedelinin piyasa rayicine göre belirlenmesi işlevini yerine getirmez. Bu durumda hakim emsal kira bedellerini göz önünde tutarak bir karar alamaz. Tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık değişim oranlarını geçmemek kaydıyla bir bedel tespit edilebilir. 

KİRA TESPİT DAVASI ŞARTLARI 

Kira tespit davasının açılması için tarafların kira artışında anlaşmamış ve anlaşamıyor olması gerekiyor. Kira tespit davası açılabilmesi için taraflar arasında konut veya çatılı işyeri kiralamasına ilişkin geçerli bir kira sözleşmesi bulunması gerekiyor. 

Ayrıca, davanın yeni kira döneminden en az 30 gün öncesinden açılması ve dava açılmasa bile yeni kira döneminden en az 30 gün öncesinde ihtarname yollanması gerekiyor. 

GERİYE DÖNÜK KİRA TESPİT DAVASI AÇILABİLİR Mİ?

Geriye dönük kira tespit davası açma gibi bir durum söz konusu değil. Sadece, gerekli şartlar mevcutsa davanın açıldığı kira döneminin başlangıcından itibaren geçerli olmakta ve belirlenen bedelin altında kira ödenmiş ise bunun tahsil edilmesi mümkün oluyor. 

Bu nedenle, kira tespit davası geçmişe etkili olarak açılamadığından geriye dönük kira bedeli de istenemiyor. 

Maslak Mashattan'da iskan iptal edildi! 2 bin 200 konut için iskan alınmazsa yıkım yapılacak!

Dolar yatırımcılarına kötü haber ekonomist Atilla Yeşilada'dan geldi! Dolar yükselecek ama kazanamayacaksınız!

Trabzon, Erzurum ve Erzincan’da konut fiyatlarındaki artış üç büyük şehri geride bıraktı

Malatya 6 büyüklüğünde sallandı, deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür açıkladı: 2020 Elazığ, 6 Şubat depremleri sonrası...