Kira

Kira tespit davasında eski kiracıya yüzde 20'ye kadar hakkaniyet indirimi!

Kira tespit davalarında ev sahiplerinin dikkat etmesi gereken çok önemli bir detay bulunuyor. Eski kiracıya hakkaniyet indirimi yapılır mı? İşte detaylar... 

2022 Haziran tarifinde uygulamaya alınan konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı sebebiyle, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar katlanarak arttı. Taraflar hem kira zamları hem de tahliye konularında karşı karşıya geliyor. 

Düşük kalan kiralar sebebiyle kiracılarını tahliye etmek isteyen ev sahipleri, tahliye davalarına ya da kira tespit davalarına başvuruyor. Ancak kira tespit davalarında ev sahiplerinin dikkat etmesi gereken çok önemli bir detay bulunuyor. 

Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu tarafından, https://x.com/eyupogluisikgor resmi X sosyal medya hesabından eski kiracıya hakkaniyet indirimi ile ilgili bir paylaşım yapıldı. 

Söz konusu paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

"Eski Kiracıya Hakkaniyet İndirimi: Yargıtay Kararı- KİRA TESPİT DAVALARIN İHTARNAME GÖNDERİRKEN EV SAHİPLERİNİN DİKKATİNE!

Yargıtay, kira belirlemede eski kiracıya hakkaniyet indirimi yapılması gerektiğine karar verdi. En son ödenen kiraya ÜFE’ye göre artış yapılacak ve taşınmazın boş olarak kiraya verilmesi durumundaki kira bedelinden, eski kiracı olduğu göz önüne alınarak yüzde 5 - yüzde 20 indirim uygulanacak. 

Bilirkişi raporunun eksikliklerine dikkat çekilerek, emsal kira sözleşmelerinin incelenmesi gerektiği vurgulandı (Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, 2021/5455 E., 2021/8864 K.).

#evsahibi #kiracı #tahliye

Peki ev sahiplerinden ve kiracılardan hakkaniyet indirimine hangi yanıtlar geldi? İşte o paylaşıma yapılan yorumlar...

Asgari ücret zammını merak edenler dikkat! Kulislerde konuşulan zam oranı ortaya çıktı!

Konut almak isteyenler çıkmazda! Parayı bankalar mı kazansın; yoksa fırsatçı emlakçılar mı? 

GYO'lar ve GYF'ler konuta erişimi kolaylaştırabilir!