Emlak Terimleri

Kira uyarlama davası nedir, ne zaman açılabilir?

Kira sözleşmelerinin kapsamı Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenmiştir. Kira sözleşmesinin en önemli unsurlarından biri kira bedelidir. Peki, Kira uyarlama davası nedir, ne zaman açılabilir?Kira sözleşmesiyle birlikte tarafların birbirlerine karşı hak ve yükümlülükleri oluşur

Kira sözleşmeleri Türk Borçlar Kanununda özel olarak düzenlenmiş bir sözleşme türüdür. Kira sözleşmesiyle birlikte tarafların birbirlerine karşı hak ve yükümlülükleri oluşur.  

Daha açıklayıcı bir ifadeyle kira sözleşmeleri; kiraya verene kiralananı kiracının kullanımına elverişli bir şekilde teslim etme ve bununla birlikte ondan yararlanmasına katlanma; buna karşın kiracıya da bedelini zamanında ödeme ve kiralananı özenli ve dikkatli bir şekilde kullanma yükümlülüklerini yükler.  

Kira sözleşmesinin kurulması ve geçerliliği için bedelin kararlaştırılmış olması ve tarafların bu konuda uzlaşmış olması gerekir. Kira bedeli kiralayan tarafından kiraya verene kiraladığı şeyi kullanması, ondan yararlanması karşılığında ödenmesi gereken bedeldir. 

Kira bedelini taraflar serbest iradeleriyle belirleyebiliyorlar, kira bedelinde artırıma gidebiliyorlar. Taraflar kira bedelinde anlaşma sağlayamazlar ise mahkeme kararıyla da kira bedeli tespit edebiliyorlar. Kira Konut ve Çatılı İşyeri kiralarında kira bedelinin belirlenmesine ilişkin kanuni düzenlemeler Türk Borçlar Kanunu’nun 344 vd. maddelerinde yer alıyor.  

Kira bedelinin uyarlama davası ise kira sözleşmesinin ediminde aşırı ifa imkansızlığı olması, işlem temelinin çökmesi, olağanüstü durum gerçekleşmesi esasına dayanıyor. Kiraya veren ya da kiracıdan kaynaklanmayan bir sebep meydana gelmesi gerekiyor. Günümüzde en büyük örnek Covid-19 olarak karşımıza çıkıyor. 

Uyarlama davalarının derhal, vakit geçirmeksizin açılması gerekiyor. Geçmişe yönelik uyarlama davası açılamıyor. Ödenmemiş kira bedellerine yönelik talepte bulunulabiliyor. Uyarlama davası açıldığı zaman eğer mahkeme tarafından ihtiyati tedbir kararı verilmediyse ve o karar kesinleşmediyse kiracı tarafından kira ücreti aynı şekilde ödenmeye devam edecektir. Eğer kiracı söz konusu kiraları ödemez ise temerrüt nedeniyle tahliye davasına maruz kalabiliyor. 

Kira ile ilgili her türlü davalarda görevli mahkeme; Sulh Hukuk Mahkemeleri olarak biliniyor. Kira bedeli için senet alınsa bile yada kira bedelleri için ihtiyati haciz alınacak olsa dahi her zaman Sulh Hukuk Mahkemeleri görevli oluyor. Bunun tek istisnası icra hukuk mahkemelerinin görev kapsamında kalan konular olarak karşımıza çıkıyor.
 
Yetkili Mahkeme; Taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi veya kira borcu götürülecek bir borç olduğundan kiraya verenin olduğu yer mahkemesi de yetkili olabiliyor. 

Eğer birden fazla kiralayan varsa hukuki işlemler iki kiralayan tarafından yapılması gerekiyor. Kira sözleşmesinde kiraya veren tek kişi ise icra takibini tek başına başlatıp, davayı da tek başına açma hakkına sahip oluyor. Kira sözleşmesinde kiraya veren taraf iki kişi ise; takibi birlikte yapıp, davayı birlikte açmaları gerekiyor. 

Kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır, şartları nelerdir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli evraklar 2022 nelerdir?

Kira sözleşmesi hangi durumlarda fesh edilir?

Yapı kullanma izin belgesi nasıl sorgulanır?

Tahliye taahhütnamesi nasıl hazırlanır?

Tahliye taahhütnamesi ile kiracının tahliyesi nasıl olur?

Yapı kullanma izin belgesi nasıl sorgulanır?

Yapı kullanma izin belgesi nedir, nereden alınır?

Temmuz ayı kira artış 2022 ne kadar olacak? Temmuz ayında kiraya ne kadar zam yapılabilecek?

Tapu satış başvurusu nasıl yapılır? Tapu başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?

Tapu devir ücreti ne kadar 2022? Tapu devir ücretini kim öder?

2B arazi satın alınır mı?

Şufa Hakkı nedir, nasıl kullanılır? Şufa Hakkı davası nasıl açılır?

Ev satışında tapu devri nasıl olur?

DASK prim hesaplama nasıl yapılır?

DASK zorunlu mu? DASK yaptırmamanın cezası var mı?

Konut poliçesi nedir? Konut sigortası neleri kapsar?

Tapu satışı için vekalet ücreti 2022 ne kadar?

Rayiç bedel sorgulama nasıl yapılır? E-Devletten rayiç bedel nasıl alınır?

Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Hisseli gayrimenkul satışı nasıl olur?

Müşterek tapu nedir? Müşterek tapu nasıl satılır?

Tapuda tevhit işlemi nedir? Tapuda tevhit nasıl yapılır?

Tapu ifraz işlemi nedir? Tapuda ifraz nasıl olur?

Anne baba hayattayken reddi miras yapılabilir mi?

Reddi miras süreci nasıl işler?