30 / 04 / 2024

Kira uyuşmazlıklarında arabulucu şartı Eylül'de geliyor! Kira davaları kısa sürede çözülecek! 

Kira uyuşmazlıklarında arabulucu şartı Eylül'de geliyor! Kira davaları kısa sürede çözülecek! 

Gayrimenkul hukuku uzmanları, kira davalarında arabulucu şartının, önemli bir görev üstlleneceğine dikkat çekerek, yeni düzenleme ile davaların çok kısa sürede çözülebileceğine dikkat çekti. 



Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, son dönemde kiracı ile mülk sahibi arasındaki ilişkinin ciddi şekilde bozulmasının, artan davaların ve sulh hukuk mahkemeleri ile icra mahkemelerinin kira sözleşmesi kaynaklı ihtilaflar sebebiyle kilitlenmiş olmasının bu davalarla ilgili arabuluculuk sürecini gündeme getirdiğine dikkat çekti. 

Yeni düzenlemeyle kira sözleşmesi kaynaklı ihtilaflarda arabulucunun zorunlu yapıldığının altını çizen Ali Güvenç Kiraz,  yasanın 1 Eylül tarihi itibarıyla geçerli olacağına, bu tarihten önce açılacak tüm davaları ve tahliye talepli icra takipleri için arabulucunun zorunlu olmayacağına dikkat çekti. 

Kira uyuşmazlıklarında arabulucu şartı Eylül de geliyor! Kira davaları kısa sürede çözülecek! 

Açıklamasında "1 Eylül'den itibaren bir mal sahibi veya kiracı, dava açmak istediği takdirde arabuluculuk sürecini geçmeden doğrudan dava açamayacak ve dava açsa bile davası usul yönünden reddedilecektir" ifadelerine yer veren Kiraz, o tarihten sonra arabulucunun kendisine yapılan başvuru çerçevesinde, tarafların iddia ve savunmalarını yazılı şekilde alacağını ve ardından da tarafları uzlaşma görüşmesine davet edeceğini dile getirdi. 

Kiraz, söz konusu davete icabet edilmemesi durumunda taraflara yargılama sürecinin uzunluğunu, tüm tarafların aslında memnun olamayacağını, ciddi bir zaman ve enerji kaybı oluşturacağını anlatacağına vurgu yaptı. 

Kira uyuşmazlıklarında arabulucu şartı Eylül de geliyor! Kira davaları kısa sürede çözülecek! 

Ali Güvenç Kiraz, tarafların arabulucuda anlaşması durumunda uzlaşma tutanağıyla sisteme kayıt yapılacağının ve bir mahkeme hükmü gibi işlem göreceğinin altını çizerek, "Fakat taraflar uzlaşamazlar veya arabulucu uzlaşma görüşmesine katılmazlarsa arabulucu, uzlaşma konusunda olumsuz raporunu düzenleyecek ve bunu da yine sisteme kaydettirecektir. Artık bu uzlaşmazlık tutanağı sonrasında dava açma hakkı oluşacaktır" diye konuştu. 

Bu aşamanın geçilmeden dava açılamayacağını yineleyen Kiraz, kira tespit davaları açısından arabuluculuk mekanizmasının önemli bir görev üstleneceğini dile getirdi ve "Kesin bir yüzde verilemez ama yüzde 40-50 gibi bir başarı oranı öngörülebilir. Tahliye davaları açısından ise aynı iyimserlikte olamıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Kiraz, yeni düzenlemenin yalnızca kira sözleşmesi kaynaklı ihtilafları değil, özellikle site apartman hayatını yakından ilgilendiren kat mülkiyeti kaynaklı ihtilaflar içinde zorunlu arabuluculuk şartı getirdiğini vurgulayarak, genelde çok rahat çözümlenebilecek komşuluk hukuku problemlerinin aslında arabulucu aracılığıyla çözülmesinin taraflar açısından gayet yerinde bir uygulama olacağına dikkat çekti. 

Yine çok uzun seneler devam eden ortaklığın giderilmesi (izalei şuyu) davaları için de arabuluculuk şartı getirildiğini dile getiren Ali Güvenç Kiraz, konuyla ilgili açıklamasını "Hissedarların paylaşım yapmak istedikleri ancak uzlaşamadıkları ve gayrimenkullerinin düşük bedellerle satılmasının yolunu açan bu davalarda getirilen arabuluculuk şartı hem süreyi kısaltacak hem de değer kayıplarına engel olabilecektir" diyerek sonlandırdı. 

Kira uyuşmazlıklarında arabulucu şartı Eylül de geliyor! Kira davaları kısa sürede çözülecek! 

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel de arabuluculuk sürecinin anlaşmazlık konusuna göre değiştiğini aktardı ve açıklamasında Arabuluculuk süreci toplamda 4 hafta sürüyor ve gerekiyorsa 1 hafta uzatılabiliyor. Bu süre ticari uyuşmazlıklarda 4 hafta ve gerekirse 2 hafta uzatılabiliyor, kira ilişkilerinde konu ticari ise 4 hafta sürüyor ve gerekirse 1 hafta uzatılabiliyor" ifadelerine yer verdi. 

Anlaşmazlık konusu ticari olmayan normal kiralarda ise arabuluculuk süresinin 3 hafta olduğunu dile getiren Ali Yüksel, gerektiğinde bu sürenin 1 hafta uzatılabildiğini belirtti. 

Kira uyuşmazlıklarında arabulucu şartı Eylül de geliyor! Kira davaları kısa sürede çözülecek! 

Zorunlu arabuluculuk kapsamına giren kira ihtilafları ile ilgili "Kira tespit davaları, kira uyarlama davaları ve kiralananın tahliyesi davalarının yanı sıra ihtiyaçtan tahliye, borç ödememe sebebiyle tahliye, yeni malik ihtiyacı sebebiyle tahliye, 10 yıllık sürenin dolması sebebiyle tahliye, arsa süresinin dolması sebebiyle tahliye, arazi kirası sebebiyle tahliye, kiracının verdiği hasar ve depozitonun geri alınması konularındaki anlaşmazlıklarda arabulucuya gitmek zorunlu tutulacak" açıklamasında bulundu ve aidat ödemeleri, işgal edilen yerlerle ilgili konular ve genel kurullarla ilgili kat mülkiyeti kanunundan oluşan anlaşmazlıklarda da arabuluculuğun zorunlu olacağının altını çizdi. 

Yüksel, binalarda veya arazilerde duman, pis su, koku ve benzeri konularda komşunun rahatsız edilmesi; ağaçların komşu araziye taşması ve araziden geçilmesi gibi konulara ilişkin taşınmaz devri ya da ayni hakların arabulucuda düzenlenebileceğine dikkat çekerek, miras hukukunun kapsam içinde yer almadığına dikkat çekti. 

Aile Bakanlığı destek ödemeleri hesaplara peş peşe yatırılıyor! Bu paraları aman kaçırmayın! 

İstanbul depreminde iletişim kesilir mi? GSM şirketlerinden İstanbul depremi açıklaması: 'Biz o işin altından kalkmayız'

Kahramanmaraş'ta depremzede esnaflar için konteyner iş yerleri kuruluyor! 


Geri Dön