26 / 08 / 2024

Kira vergisi kaçıran ev sahiplerinin yüzde 86’sı hala beyanname vermedi!

Kira vergisi kaçıran ev sahiplerinin yüzde 86’sı hala beyanname vermedi!

GİB tarafından yapılan çalışmalar sonuçu 700 bin vergi mükellefinin uyarılara rağmen beyanname vermediği ortaya çıktı. Rakama dikkat çeken Finansal Yönetim Danışmanı Dr. İbrahim Can kira geliri olup da vergi kaçırmaya resmi uyarı sonrası devam edenlerin oranı yüzde 86 bu korkunç" dedi.



Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından, kira gelirlerinin doğru tespit edilerek vergilendirilmesine yönelik çalışmalar titizlizle gerçekleştirildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yapılan hatırlatma ve  çalışmalar neticesinde, kira geliri sağlayan 95 bin 989 mükellef 18,3 milyar lira matrah ve 1,2 milyar lira vergi beyan ettiğini kaydetti. Devam eden çalışmalar sonucunda GİB bu defa, kendilerine bilgilendirme yapılan ancak halen beyanname vermeyen yaklaşık 700 bin mükellef tespit etti. Bakan Şimşek bu mükelleflerle ilgili bilgilerin, haklarında cezalı işlem yapılmak üzere ilgili vergi dairelerine bildirileceğini açıkladı.  

Finansal Yönetim Danışmanı Dr. İbrahim Can, gelinen noktada ev sahiplerinin büyük kısmının vergi ödemek için başvuruda bulunmadığa dikkat çekti.  Dr. İbrahim Can, https://twitter.com/ICanAdvisory X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, kira gelirlerinin hala vergilendirilemediğini belirtti. İbrahim Can paylaşımında şunları söyledi.

KORKUNÇ BİR TABLOYLA KARŞI KARŞIYAYIZ

Maliyenin denetiminde kira geliri beyan etmeyerek vergi kaçıran 700 bin kişiye bildirim yapıldı. Bunların yalnızca 96 bini gecikmeli olarak ilk kez beyanname verdi.

Başka bir ifadeyle kira geliri olup da vergi kaçırmaya resmi uyarı sonrası devam edenlerin oranı yüzde 86 bu korkunç!

Kira zamlarına iki yıl yüzde 25 sınırı geldiğinde pek çok konut sahibi bunun haksızlık olduğunu söylemişti. Çünkü enflasyonun altında bir zam oranı uygulandı. Bu konuda konutunu kiraya verenler haklıdır! Öte yandan kira gelirlerini elden tahsil eden veya hiçbir şekilde kira geliri beyan etmeyerek vergi kaçıran ve en kötüsü de devleti veya yargıyı hiçbir şekilde takmayanların oranı yüzde 86 olunca gerçekten korkunç bir tabloyla karşı karışayız.

KAÇAK ELEKTRİKTE DE TABLO DEĞİŞMİYOR!

Özelikle Güney Doğu illerinde yoğunlaşan kaçak elektrik kullananların oranlarının gösterildiği haritaya bakıldığında benzer bir kültür dikkatinizi çekecektir. Bu illerde elektrik idaresinde çalışan memurları jandarma dahi koruyamıyor. Bildiğim kadarıyla da hala hiçbir yaptırım uygulanmadı. Böyle bir devlet yönetimi ve hukuk sistemi olamaz ve bu haksızlık asla kabul edilemez. Gelişmiş bir ülkede böyle bir skandal karşısında kimse vurdumduymaz davranamaz ve hayatına olduğu gibi devam edemez. Bu haritanın paylaşıldığı sosyal medya hesaplarında kendi illerinin vergi kaçakçılığı, tüm milletin haklarını çiğnemesi ve milli serveti çalmasından övgüyle söz eden ve bununla da hemşericilik ile beğeni toplayanlar var.

Özetle suç işlemek, kanun tanımamak ve ahlaksızlıkla övünmek bu toplumda bir kültür halini almıştır. Asgari ücretli ya da emekli maaşıyla geçinmeye çalışan ve vergi kaçırma şansı dahi bulunmayan; kira öderken, çarşı pazara giderken veya bir şekilde yaşamaya çalışırken her geçen gün daha fazla enflasyon ve vergi yüküyle ezilen yaklaşık 70 milyon civarındaki vatandaşa yüklenilmeye devam edilecek. Diğerleri de onların sırtından zenginleşecek. Hadi patronlar için düşük maaş veriyor diye "kahrolsun kapitalizm" sloganı atılıyor ki kapitalizm teorisi bu değil ama ona bir kez daha değinmeyeceğim.

İSTEDİĞİNİZ  KADAR EVRENE MESAJ GÖNDERİN…

Ancak, diğer yanda, kira gelirini beyan etmeyen mülk sahipleri, elektriği kaçak kullanmayı bir hak gören vatandaşlar ya da taksici, kuaför vb. küçük esnafın fiş fatura kullanmaması ve kazançlarını tamamen kayıt dışı ekonomiye bağlaması ve en küçük krizde de devletten teşvik ve destek beklediği için siyasetçilere ağlaması ne olacak? Ne yazık ki böyle bir toplumsal davranış kalıplarının olduğu ülkede bilim, kalkınma, sosyal adalet veya kadın, çocuk, doğanın korunması asla söz konusu olamaz. Siz istediğiniz kadar evrene mesaj gönderip "her şey çok güzel olacak" diyebilirsiniz ve "iyilik kazanacak ben inanıyorum" da diyebilirsiniz; siz bilirsiniz. Ancak, azıcık aklını kullanabilen, rasyonel davranış sergileyen ve verilere dayalı analitik düşünebilen kişiler için gelecek hiç de öyle olmayacak! En kötüsü de "bu gerçekleri zaten biliyoruz" diyenlerin yine de hiçbir stratejik eylem planının olmamasıdır.

İŞTE PAYLAŞIM VE GELEN YORUMLAR 
 

Ekonomist Mert Başaran’dan altın çıkışı: Altının yüzde 45 kaybettirdiğini kaç kişi biliyor?

Otomobil fiyatlarına zam yolda! İşte o tarih…

Kiraların 10 bin TL’nin altında olduğu şehirler

İŞKUR duyurdu! KPSS şartı olmadan 7 bin işçi alımı yapılacak...

Uzmanı, Türkiye’nin bu şehrinde 1 telefon parasına 1-2 dönüm toprak alınabilecek bölgeleri açıkladı!

Bin metrekare 4 katlı bir apartman için mimari proje çizim bedeli ne kadar?


Geri Dön