Kira vergisinden hangi giderler düşülür?
Kira vergisinden düşürülen giderler merak edilen konular arasında yer alıyor. İşte araştırılan detaylar!Peki Kira vergisinden hangi giderler düşürülür?
Mülk sahiplerinin elde ettiği yıllık konut gelirine göre kira vergisinden bazı giderleri düşürmek mümkün olabilir. Peki Kira vergisinden hangi giderler düşürülür?
İşte merak edilen o detaylar…
KİRA VERGİSİNDEN HANGİ GİDERLER DÜŞÜRÜLÜR?
Mülk sahiplerinin elde ettiği yıllık konut kira geliri pek çok şeyi belirlemektedir. Örneğin, eğer kira geliri 7 bin lirayı geçiyorsa beyanname verilmesi gerekmektedir. Kira geliri 7 bin lirayı aştığı için beyanname veren kişiler, gelirlerinden istisnayı yani 7 bin lirayı beyannamelerinde düşebilir. İstisna dışında, yüzde 15 götürü gider ya da belgeli gerçek giderler de kira gelirinden; düşebiliyor. Dün, götürü giderden bahsetmiştik. Belgeli yani gerçek giderlerin beyannamede kira gelirinden düşülebileceği araştırılmaktadır. Belgeli gerçek giderde yüzde 15’lik sınır bulunmamaktadır. Belgeli gerçek giderler, yüzde 15’lik sınıra takılmadan vergi matrahını azaltıyor, bundan dolayı da ödenecek vergiyi de azalıyor.
KİRA VERGİSİNDEN DÜŞÜLEN GİDERLER NELERDİR?
- Son beş yılda konut alanlar, konut edinim bedelinin yani tek bir konut için belirlenen yüzde 5’ni kira gelirinden düşebilir. İşyeri kira gelirinin vergi hesabında, yüzde 5 giderden faydalanılamaz.
- Kiraya verilen gayrimenkul için borçlanılan kredinin daha net açıklarsak, 2021 yılında ödenen faizleri gelirden düşülebilir.
- Kiraya verilen taşınmazla ilgili sigorta giderleri düşürülür.
- Emlak vergisi de içinde olmak üzere taşınmaz ile ilgili olarak ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle belediyelere ödenen harcamalara katılma payları gider yazılır.
- Konut kira geliri elde ederken, diğer taraftan kendisi de kirada oturanların ödedikleri kira bedelleri de buna lojman kiraları dâhil üzere hesaplamada gider olarak dikkate alınabiliyor.
- Beyannamede kira gelirinden düşülebilecek diğer ‘gerçek giderleri’ de; amortisman giderleri de kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, onarım, idare giderleri, sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar olarak şeklinde özetleyebiliriz.
- Ancak gerçek giderler her ne kadar götürü giderdeki yüzde 15’ lik kısmına bağlı olmasalar da, konut kira istisnasından yararlananlar için bir kısmı yine vergi hesabında dikkate alınamıyor.
Kira stopajı nedir? Kira stopajı kim öder?
Kira stopajı yılda kaç kez ödenir?