05 / 05 / 2024

Kira vergisinin banka aracılığı ile ödenmesi!

Kira vergisinin banka aracılığı ile ödenmesi!

Kira gelir vergisinin mükellefleri ödemelerini vergi daireleri haricinde anlaşmalı olan bankalara da yapabiliyor. İşte kira vergisinin banka aracılığı ile ödenmesi hususunda dikkat edilmesi gereken noktalar...



Kira vergisinin banka aracılığı ile ödenmesi!

Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelir, gelir vergisine tabi tutuluyor. Bu verginin mükellefleri ödemelerini vergi daireleri haricinde anlaşmalı olan bankalara da yapabiliyor. Kira vergisinin banka aracılığı ile ödenmesi hususu ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler aşağıda sıralanıyor:


Tahakkuk ettirilen vergi, tahakkuk fişi üzerinde gösterilen (vade tarihi) ödeme süresi içinde ödenmesi gerekiyor. 2014 yılında ödenecek kira gelir vergisi için en geç 25 Mart'a kadar beyanname verilmesi ve 31 Mart'a kadar da vergi borcunun ödenmesi şart. 


Vergi dairelerindeki yoğunluktan dolayı işlerin daha rahat ve çabuk halledilmesi için “Tahakkuk Fişi” ile birlikte vergi tahsiline yetkili olan bankalardan herhangi birisine gidilerek banka gişesinden “Tahakkuk Fişi”ni göstermek suretiyle ya da beyanınız üzerine normal bir fatura ödeme işlemi gibi vergi ödenebilmektedir. 


Banka aracılığı ile vergi öderken dikkat edilmesi gerekenler:

Vergi borcunu ödemek için bankaya gidildiğinde, olası yanlış işlemlerin yapılmasının önlenmesi, hem mükellefin hem de çalışanların gereksiz yere zaman ve iş kaybının önüne geçilmesi açısından çok önem arz ediyor. Bu nedenle banka aracılığı ile vergi öderken dikkat edilmesi gereken hususlar, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan rehberde açıklanıyor.


1- Bankadan ödeme yaparken bağlı bulunulan vergi dairesinin adı mutlaka 

kontrol edilmelidir. Aksi halde başka vergi dairesinin hesabından ödeme yapılarak işlerin uzamasına sebep olunabilmektedir,


2- Yatırılan verginin kodu doğru işaretlenmelidir, 


3- İsim ve vatandaşlık kimlik numaraları tutarlı olmalıdır. Örneğin, eşinin vergi borcunu ödeyen bir mükellef eşinin vatandaşlık kimlik numarasını vermelidir, kendi vatandaşlık kimlik numarasını eşi için veya bir başkası için kullanmamalıdır,


4- Bankaya ödeme yapıldıktan sonra verilen “Vergi Tahsil Alındısı”ndaki bilgiler mutlaka kontrol edilmelidir, 


5- Bankaya yapılan ödeme bilgilerinin teknik nedenlerle vergi dairesi kayıtlarına birkaç gün gecikmeli geçtiği göz önünde bulundurulmalıdır. Aksi halde bu süre içinde vergi dairesinden “borcu yoktur” yazısı alınmak istendiğinde borç ödenmemiş görüleceği için mükerrer ödeme yapılması söz konusu olabilecektir. 


Kira vergisi alan bankalar..

AKBANK T.A.Ş. (*)

AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.

ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

ALTERNATİFBANK A.Ş.

ANADOLUBANK A.Ş.

ASYA KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

CITIBANK A.Ş.

DENİZBANK A.Ş. (*)

BURGAN BANK A.Ş.

FİBABANKA A.Ş.

FİNANSBANK A.Ş. (*)

HSBC BANK A.Ş. (*)

ING BANK A.Ş.

KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

ODEA BANK A.Ş.

ŞEKERBANK T.A.Ş.

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. (*)

TEKSTİLBANK A.Ş.

TURKISHBANK A.Ş.

TURKLAND BANK A.Ş.

TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. (*)

POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI ANONİM ŞİRKETİ (PTT) **

TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O. (*)

YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş. (*)


(*) Bu bankalarda Motorlu Taşıtlar Vergisi, Trafik İdari Para Cezası, Geçiş Ücreti ve İdari Para cezasına ilişkin olarak Kredi kartı ile tahsilat yapılabilmektedir. 


Başkanlığımız İnternet Vergi Dairesinden de Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Türkiye Finans Katılım Bankası haricinde diğer (*) bankaların kredi kartları ile tahsilat yapılabilmektedir. Ayrıca, Gayri Menkul Sermaye İradına ilişkin olarak Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Finansbank, HSBC Bankası dahil olmak üzere bu bankaların Kredi Kartları ile tahsilat yapılabilmektedir.


(**) PTT işyerlerince sadece Trafik İdari Para Cezası, Geçiş Ücreti ve İdari Para Cezası tahsilatı yapılmaktadır.


Kira geliri indirimleri nelerdir?



Geri Dön