07 / 10 / 2024
fuzul

Kira yatırımı yerine temettü yatırımı yapmak daha mı mantıklı? 

Kira yatırımı yerine temettü yatırımı yapmak daha mı mantıklı? 

Mali Müşavir, yatırımcı ve trader Dr. Şerafettin Arslan, kira yatırımı ve temettü yatırımını artı ve eksileriyle açıkladı. İşte o paylaşım... 




Son zamanlarda temettü yatırımı sık sık gündeme geliyor. Temettü veya diğer adıyla kâr payı; bir işletmenin elde ettiği dönemlik kârdan miktarından nakit ya da hisse senedi şeklinde şirket ortaklarına pay vermesi anlamına geliyor. Yüksek temettü oranı olan şirketler, genellikle karlılığı yüksek ve güçlü finansal yapıya sahip şirketler olarak belirtiliyor. 

Temettü yatırımı, kira yatırımı ile karşılaştırılıyor. Yatırımcılar 'Kira yatırımı yerine temettü yatırımı yapmak daha mı mantıklı?' sorusunun yanıtını öğrenebilmek için sık sık araştırmalar yapıyor. 

Mali Müşavir, yatırımcı ve trader Dr. Şerafettin Arslan, https://x.com/Dr_Arslan_SMMM resmi X sosyal medya hesabından kira ve temettü yatırımı ile ilgili bir paylaşım yaptı. 

Söz konusu paylaşımda başka bir kullanıcının "Ev alıp kiraya vermek yerine temettü yatırımı daha mantıklı gelmeye başladı. İnsanlar bencilleştiğinden dolayı olabildiğince az insanla muhattap olmak en iyisi gibi geliyor.  Binalar eskir, şirketler büyür. Diğer bir sebep bu ama en güzel tarafı kafanın daha rahat olması. Sadece bizim borsamızda değil, Amerikan borsasında da güzel temettü yatırımı yapılabiliyor" açıklamasını alıntılayan Şerafettin Arslan, şu ifadelere yer verdi: 

"Bu arkadaşın, “kira yatırımı yerine temettü yatırımı yapmak daha mantıklı geliyor” düşüncesi hem doğru hem yanlıştır.

Şöyleki;

DOĞRU

Çünkü: Ortalama temettü verimliliği, ortalama kira verimliliğinden daha yüksektir. Akademik çalışmalar bunu doğruluyor.

Çünkü: Doğru hisse seçilmişse, hisselerin ortalama değer artışı, gayrimenkullerin ortalama değer artışından daha yüksektir. Üstelik piyasa daha likit olduğu için yüksek fiyattan hissene her zaman alıcı bulabilirsin.

YANLIŞ

Çünkü: Yüksek faiz dönemlerinde, şirketlerin kârlılığı çok azalır, temettü vermek bir yana dursun, ortaklardan şirkete sermaye koymalarını bile isteyebilir.

Çünkü: Sermayen az ise, az hisse alabilirsin ve dolayısıyla temettü gelirin de azdır. Halbuki gayrimenkul için az sermayen olsa dahi, kredi sayesinde sermayenim 5-7 katı büyüklüğünde bir gayrimenkul alabilirsin ve dolayısıyla kira gelirin de büyük olur. Unutmayın, gayrimenkul kredileri uzun vadelidir."

Kira yatırımı yerine temettü yatırımı yapmak daha mı mantıklı? 

Peki yatırımcılar ve vatandaşlar kira yatırımı ile temettü yatırımı hakkında neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...

Kira yatırımı yerine temettü yatırımı yapmak daha mı mantıklı? 

Kira yatırımı yerine temettü yatırımı yapmak daha mı mantıklı? 

Kira yatırımı yerine temettü yatırımı yapmak daha mı mantıklı? 

Kendi evini yaptırmak isteyenler dikkat! İşte 14 maddede inşaat yapım aşamaları!

Kolonu, kirişi kesilmiş bina depremde yıkıldı diye mühendis değil binaya zarar veren dükkan sahibi tutuklanmalı!

Türkiye’de toplam konut sayısı 41,3 milyona yaklaştı! İlk 9 ayda toplam 2 milyon 55 bin 408 satış yapıldı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön