03 / 05 / 2024

Kira zam oranı hesaplama!

Kira zam oranı hesaplama!

Kira sözleşmenizin Mayıs ayı itibarıyla sona erdiğini ve ev sahibinizin kira bedelinde zam yapmaya hazırlandığını farz edelim. Bu durumda ev sahibi en fazla ne kadar zam yapabilir? İşte kira zam oranı hesaplamaları..



Kira zam oranı hesaplama!

Kira sözleşmenizin Mayıs ayı itibarıyla sona erdiğini ve ev sahibinizin kira bedelinde zam yapmaya hazırlandığını farz edelim. Bu durumda ev sahibi en fazla ne kadar zam yapabilir?


Kira sözleşmesi ile ilgili yasal esasların yer aldığı Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre, kira bedelinde yapılacak zamlar, ÜFE oranlarına bağlanıyor. Ancak bu kanunda kira zam oranı hesaplamalarında hangi ÜFE oranının kullanılması gerektiğine ilişkin esaslara yer verilmiyor.


Buna karşın her ay enflasyon oranlarını açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçtiğimiz aylarda konu ile ilgili olarak resmi bir açıklamada bulundu.


TÜİK tarafından yapılan açıklama gereğince kira zam oranı hesaplama larında ÜFE oranlarından; bir önceki yılın aynı ayına göre oranının kullanılması öngörülüyor.


Kira zam oranı mayıs 2014..

Bugün açıklanan Mayıs ayı verilerine göre kira bedelinde en fazla yüzde 11,28 oranında zam yapılıyor. Kira artış oranı hesaplama örneği aşağıda yer alıyor.


Kira zam oranı hesaplama örneği:

Mevcut kira bedeli: 900 TL

Kira zam oranı: yüzde 11,28


900/100=9

9x11,28=101,52


Zamlı kira bedeli:

900+101,52= 1001,52 TL

Kira artış oranları Mayıs 2014!



Geri Dön