27 / 04 / 2024

2018 Kasım kira artışı zam oranı hesaplama nasıl yapılır? 

2018 Kasım kira artışı zam oranı hesaplama nasıl yapılır? 

Türkiye İstatistik Kurumu 2018 Kasım ayı kira artışı zam oranlarını bugün açıkladı. Peki, 2018 Kasım kira artışı zam oranı hesaplama nasıl yapılır? İşte oranlar ve hesaplama örneği..



2018 Kasım kira artışı zam oranı belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu, 2018 Kasım ayı kira artışı zam oranlarını bugün açıkladı. Kira artış oranları düştü mü? 2018 Kasım kira artışı zam oranı hesaplama nasıl yapılacak? Hesaplamada hangi oranlar kullanılacak?

Enflasyon oranlarında yaşanan yükseliş seyri devam ediyor. Bu durum sözleşmesi yenilenen kiracıları da doğrudan etkiliyor. 

Bilindiği üzere kira sözleşmeleri senelik olarak yapılıyor. Senenin dolması ve sözleşmenin feshedilmemesi halinde kiraya yıllık zam yapılıyor. Kanunda kira artış oranlarının üretici fiyat endeksi oranlarına göre yapılması gerektiği ve aksi şekilde belirlenen zam oranlarının geçerli olmadığı açıklanıyor.

Kanun maddesi:

Madde 344: Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.

Uygulama değiştirildi

20 Eylül'de kira hesaplamasında yeni düzenleme yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığınca hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) kapsamında kira zammı hesaplamasında kullanılan enflasyon oranı değiştirildi.  Yeni Ekonomi Programı'nda kira zammı hesaplamasının değişeceğine ilişkin hüküm şu şekilde yer aldı:

"Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru veya emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecektir."

Yapılan düzenlemeye göre kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranları oldu. Ancak, bu uygulama 2019 yılı itibari ile yürürlüğe girecek. Dolayısı ile bu tarihe kadar eski uygulamaya devam edilecek. 

2018 Kasım kira artışı zam oranı hesaplama nasıl yapılır? 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün açıklanan enflasyon oranları şu şekilde:

ÜFE oranları Kasım 2018
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,91, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 40,22, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45,01 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 23,73 artış gösterdi.

TÜFE oranları Kasım 2018
TÜFE’de (2003=100) 2018 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,67, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 22,56, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,24 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 14,90 artış gerçekleşti.

2018 Kasım'da ÜFE oranları kullanılarak zam yapılacak. ÜFE oranlarından on iki aylık veriler bazında kirada artış yapılacak.

Buna göre 2018 Kasım ayı kira artış oranı: yüzde 23,73.

Hesaplama örneği

Mevcut kira bedeli 1.200 lira olan bir kiracının 2018 Kasım-2019 Kasım kira döneminde ödeyeceği aylık kira bedelini hesaplayalım:

Mevcut kira bedeli: 1.200 lira
Zam oranı: yüzde 23,73
Zam bedeli: 284,76 lira
Zamlı kira bedeli: 1.484,76 lira


2018 Kasım ayı kira artış oranları belli oldu!

Kira zammı hesaplaması TÜFE'ye göre yapılacak!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön