Emlak Terimleri

Kira zammı en fazla ne kadar olmalı?

Taşınmaz sahibi ile kiracısı arasındaki kira ilişkisi, Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kira sözleşmelerinin yenilendiği her dönem kiraya zam yapılabiliyor. Peki kira zammu en fazla ne kadar olmalı?

Kira zammı en fazla ne kadar olmalı?

Taşınmaz sahibi ile kiracısı arasındaki kira ilişkisi, Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor.  Konut ve çatılı işyeri kiralarına ilişkin hükümler, bunlarla birlikte kullanımı kiracıya bırakılan eşya hakkında da uygulanıyor. 


Ancak bu hükümler, niteliği gereği geçici kullanıma özgülenmiş taşınmazların altı ay ve daha kısa süreyle kiralanmalarında uygulanmıyor. Kanun gereğince, kira sözleşmelerinin yenilendiği her dönem mal sahibi kiracısına zam yapabilme hakkında da sahip oluyor. Peki kira zammı en fazla ne kadar olur?


Kiraya zam en fazla ne kadar yapılır?

Borçlar Kanunu gereğince, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Zam dönemlerinde mesken kiracılarına en fazla, dönemin ÜFE oranları doğrultusunda zam yapılıyor.


II. Belirlenmesi

MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.


Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklıdır. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanır.


Yukarıda da görüldüğü üzere, mesken kiracılarına en fazla, dönemin ÜFE oranları doğrultusunda zam yapılıyor. Ancak işyeri kiralamalarında 2020 yılına kadar böyle bir kısıtlama bulunmuyor.


Enflasyon ne zaman açıklanır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com