Emlak Terimleri

Kiracıma ne kadar zam yapabilirim?

Kira döneminin sonunda herhangi bir ihtarda bulunulmaması durumunda sözleşme yenilenmiş kabul ediliyor. Bu noktada mal sahibinin kiracısına zam yapma hakkı doğuyor. Siz de kiracıma ne kadar zam yapabilirim, diyorsanız işte yanıtı...

Kiracıma ne kadar zam yapabilirim?

Kira sözleşmesi, mal sahibi ile kiracısı arasında yapılan sözleşme olarak karşımıza çıkıyor. Mesken ve işyeri kiralamalarında imzalanan bu sözleşme genellikle senelik oluyor.


Kira döneminin sonunda herhangi bir ihtarda bulunulmaması durumunda sözleşme aynı koşullarda yenilenmiş kabul ediliyor. Ancak bu noktada mal sahibinin kiracısına zam yapma hakkı doğuyor.


Peki, siz de evinizi kiraya verdiğinizi ve kiracınıza zam yapma hakkınızın doğduğunu düşünelim. "Kiracıma ne kadar zam yapabilirim?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kira zammı hesaplamaları hakkında yasal hükümler Borçlar Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanun düzenlemelerine göre kira bedeline yapılacak zam hesabı mesken ve işyerlerinde farklılık gösteriyor.


Meskendeki kiracıya ÜFE oranlarına göre zam yapılırken, bu kural işyerlerinde uygulanmıyor. 2020 yılına kadar işyerlerinde sözleşme serbestisi uygulanıyor. Peki, sözleşme serbestisi ne demek?


Sözleşme serbestisi, işyerindeki kiracıya sözleşmede belirtilen artış oranında zam yapılmasına işaret ediyor. Ancak sözleşmede herhangi bir madde belirtilmemiş ise, mal sahibi işyerindeki kiracıya istediği oranda zam yapabiliyor.


Kira artış hesabında kullanılan enflasyon oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Ağustos ayında açıklanan veriler ise şu şekilde:


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,32 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,15 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,62 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,43 artış gösterdi.


Kira artış hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı olan; %5,62 oranı kullanılıyor.



ÜFE oranları Temmuz 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com