Emlak Terimleri

Kira zammı oranı 2015!

Gayrimenkul kiralamalarında kira döneminin yenilenmesi, taşınmazda değer artışının yaşanması gibi durumlarda kira bedeli yeniden tespit ediliyor. Peki, kira zammı oranı 2015 nedir?

Kira zammı oranı 2015!

Ev ve işyeri kiralamalarında belli dönemlerde kira bedeline zam yapılıyor. Örneğin kira döneminin yenilenmesi, taşınmazda değer artışının yaşanması gibi durumlarda kira bedeli yeniden tespit ediliyor.


Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.


Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklıdır. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanır.


Ancak bu kural 2020 yılına kadar yalnız meskenlerde geçerli oluyor. İşyerlerinde bu tarihe kadar sözleşme serbesiti uygulanuyor.


Kira zammı oranı olan ÜFE oranları da her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Sözlü kira sözleşmesi ispat yükü!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com