Kira

Kıraathanecilerden kira tepkisi!

Kovid-19 önlemleri kapsamında uzun süre kapalı kalan kıraathaneler açıldı ancak kıraathanelerde oyun oynama yasağı devam ediyor. Pandemi sürecinde ekonomik olarak zorluklar çeken kıraathaneciler, kiralar konusunda tepkili.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında uzun süre kapalı kalan kıraathaneler açıldı ancak kıraathanelerde oyun oynama yasağı devam ediyor. Müşterilerini bekleyen kıraathaneciler ise oyun oynama yasağından dolayı işlerinin azalmasından ve kapalı kaldıkları süre içinde devletten yardım alamadıkları için tepkili. Sözcü'den Fatma Vurgun'un haberine göre; kahveye kimsenin çay içmek için gelmediğini belirten Sedat Çamlı, “Diğer kalabalık ortamlarda yokta sadece kahvehanelerde mi var virüs? Deseler ki, ‘Her oyunda yeni kağıt açılacak’ gibi şart koşun. Bu şekilde olmaz. Üç kişinin bir araya dahi gelinmesine izin verilmiyor şu anda. Esnafa kira yardımı denildi, hepsine başvurduk. Hepsinden red aldık. Biz kapalı olmasına rağmen her ay kirayı net verdik. Kendi cebimizden, kendi kazancımızdan verdik. E bugün bakıyorsun, AKP kongrelerinde 10 bin kişi, 20 bin kişi iç içe. Yasak bana da yasak, size de yasaktır. Herkese eşit olması lazım bunun. Orada korona yokta burada mı var? Arabamızı sattık, birikimlerin hepsini bozduk anca kendimize gelebildik. Elde avuçta hiçbir şey kalmamış durumda. Yeni bir kapanma olursa perişan oluruz. Kapatıyorsan esnafına sahip çık. De ki, ‘Al kardeşim, bu senin yevmiyen, bu senin kahvenin kirası, bu senin evinin masrafı’, biz bir sene açmayalım iş yerlerimizi.” şeklinde konuştu. 

Altı, yedi aydır kahvehanelerin kapalı olduğunu dile getiren Ramiz Koç, “Yedi aydır habire borçla dönüyoruz. Kahveleri açıyoruz, 20-30 lirayla eve gidiyoruz. Devlet, pul vergisini, kahve vergisini hemen bana gönderiyor. Ondan bilezik al, bozdur, sat, kiranı ver, mal sahibine daha 3 kira borcum var. Adam takır takır parasını istiyor. Devlet hani diyor ya ‘Yardım edeceğim’ diye, yardım bekliyoruz. Bize yardım etsin. 7 aydır 1000 TL aldık, onu da biz almadık, mal sahibi aldı.” diye konuştu.

Dört çocuk babası Hasan Koç ise yaşadıklarını şu şekilde aktardı: 

“Her taraf borç doldu. Bir senede 1000 TL aldım, onu da mekan sahibine borcumuz olduğundan ona düştü. Elektriğim geliyor, vergiler geliyor, muhasebeye olmuş dünya borcum. Şimdi de kahvemiz boş ama 3 bin 100 ay başından ay başına vermek zorundayım. Eşimin bileziklerini bozdurup o şekilde kiramızı ödedik."

Konya'da kira ücretine zam yapılan esnaftan tepki!