27 / 04 / 2024

Kiracı esnafın gözü, Bakanlar Kurulu’ndan çıkacak kararda!

Kiracı esnafın gözü, Bakanlar Kurulu’ndan çıkacak kararda!

İki milyon esnaf, Bakanlar Kurulu tarafından açıklanacak kararı bekliyor. Esnaf, kira desteği, kredi borçlarının faizinin kaldırılarak 1 yıl ertelenmesi ve çalışanlara asgari ücret gibi taleplerde bulunmuştu.



Koronavirüs süreci boyunca zor günlerden geçen iki milyon esnafın gözü kulağı haftaya yapılacak Bakanlar Kurulu’na döndü. 

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre; TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf için dört bakanlıktan talepleri olduğundan bahseden bunları elektrik, su, kira desteği, tüm kredi borçlarının faizinin kaldırılarak 1 yıl ertelenmesi, çalışanlara en az asgari ücret kadar maaş ödenmesi, okul kantinlerinden kira alınmaması, dolmuş, otobüs, servislerin kullandığı yakıta ÖTV muafiyeti olarak açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önderliğinde düzenlenecek Bakanlar Kurulu toplantısından tüm bu talepleri karşılayacak bir paket beklediklerinden bahseden Palandöken, “Milyonlarca esnafın gözü kulağı Pazartesi’de” diye konuştu. 

Kiracı esnafın gözü, Bakanlar Kurulu’ndan çıkacak kararda!

PEKCAN’A İLETİLDİ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, önceki gün videokonferans ile işveren örgütlerinin başkanlarıyla yatırım ortamının iyileştirilmesiyla ilgili istişare toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda esnafın sorunlarından bahseden Palandöken, sorunları ve beklentilerini anlattı.

Dört bakanlıktan beklentileri olduğunu kaydeden Palandöken, taleplerini şu şekilde anlattı: “Ticaret, Hazine ve Maliye, Çalışma ile Milli Eğitim, dört bakanlığı ilgilendiren sorunlarımız var. ‘Esnafa nakit, kira, elektrik su, desteği verilsin, ödenemeyen borçları ötelensin’ dedik. Esnafın bütün sorunlarını tek tek anlattık. Masaya yatırdık, pazartesi kabine toplantısı var. Örneğin kapalı dükkân, elektrik faturasının üzerinde yüzde 39 ÖTV, KDV, kayıp kaçak, hat parası yükü var. Bin liralık faturanın 390 lirası bunlar esnaftan alınmasın. Yıl sonuna kadar kira stopajları yüzde 10’a düşürüldü. Bu da hiç alınmasın.

600 BİN ÇALIŞAN

Çalışma Bakanlığı’ndan yanımızdaki işçilere asgari ücret tutarında destek istedik ki bunları elimizden kaçırırsak, mobilyacı ustasını ya da restoran aşçıyı, garsonu bir daha nereden bulacak? Esnafın yanında 600 bin kadar çalışan var. Esnaf ayrımı yapılmaksızın bu destekler verilsin ki bu zaten ekonominin canlanmasını sağlar ve bu şekilde devlete geri döner. Okullar kapalı, o zaman kantincilerden kira alınmasın. Halk otobüsü, dolmuş, servislerin kullandığı yakıttan ÖTV, KDV’yi kaldırın ki daha ucuz taşıma yapılabilsin. Verdiğiniz kredilerin faizlerini kaldırın zaten ödeyebilecek durumda değiliz. Ödeme zamanı da geldi. 1 yıl öteleyin ki nefes alabilelim. Bunlar yapılmazsa esnaf ayakta kalamayacak.”

Kapalı olan işletmeler kira konusunda destek bekliyor!


Geri Dön