27 / 04 / 2024

Kiracı evde köpek besleyebilir mi?

Kiracı evde köpek besleyebilir mi?

Apartmanda kedi ve köpek gibi hayvanların beslenmemesi için karar alınabilir mi? Kiracı evde köpek besleyebilir mi? Kiracının evde köpek beslemesi yasak mıdır? İşte kanun esasları..



Kiracı evde köpek besleyebilir mi?

Kiracının evde evcil hayvan beslemesi apartman yönetim planına ve ev sahibine bağlı oluyor. Kanunda kedi ve köpek gibi hayvan türleri apartmanda beslenemez diye bir hüküm bulunmuyor.


Bu durum apartman yönetim planında belirleniyor. Eğer, Kat Mülkiyeti Kanununa göre düzenlenen,yönetim planında; bağımsız bölüm, eklenti ve ortak yerlerinde hayvan beslenmesi yasaklanmışsa, kat malikleri kurulunun izin verdiğine dair belge ibraz etmeyenin etrafına rahatsızlık vermemiş olsa bile, bağımsız bölümde kedi ve köpek beslenemiyor.


Buna karşın kedi veya köpek geldikten sonra apartman yönetim planuna eklenen bu "evcil hayvan beslenemez" hükmü geçersiz kabul ediliyor. Ayrıca, ev sahibinin de isteği önemli bir yol oynuyor. Evcil hayvan beslenmesini istememesi halinde sözleşmeye böyle bir madde ekleyebiliyor.

 

Ayrıca; Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yer alan komşuların birbirlerini rahatsız edecek davranış ve fiillerden uzak durmaları gerektiği belirtiliyor. Dolayısıyla kiracı olarak ikamet edilen evde beslenilen evcil hayvanların, komşuları rahatsız etmesi halinde bu durum, şikayet konusu olabiliyor.


MADDE  4. - 

Hayvanların korunmasına ve rahat yaşamalarına ilişkin temel ilkeler şunlardır:

a) Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir.


b) Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz                     hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi  yaşamları desteklenmelidir.


c) Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır.


d) Hiçbir maddî kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, sadece insanî ve vicdanî sorumluluklarla,  sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlara bakan veya bakmak isteyen ve bu Kanunda öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin teşviki ve bu kapsamda eşgüdüm sağlanması esastır.  


e) Nesli yok olma tehlikesi altında bulunan tür ve bunların yaşama ortamlarının korunması esastır.


f) Yabani hayvanların yaşama ortamlarından koparılmaması, doğada serbestçe yaşayan bir hayvanın yakalanıp özgürlükten yoksun bırakılmaması esastır. 


g) Hayvanların korunması ve rahat yaşamalarının sağlanmasında; insanlarla diğer hayvanların hijyen, sağlık ve güvenlikleri de dikkate alınmalıdır.


h) Hayvanların türüne özgü şartlarda bakılması, beslenmesi, barındırılma ve taşınması esastır.


ı) Hayvanları taşıyan ve taşıtanlar onları türüne ve özelliğine uygun ortam ve şartlarda taşımalı, taşıma sırasında beslemeli ve bakımını yapmalıdırlar. 


j) Yerel yönetimlerin, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri ve hastaneler kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlamaları ve eğitim çalışmaları yapmaları esastır.


k) Kontrolsüz üremeyi önlemek amacıyla, toplu yaşanan yerlerde beslenen ve barındırılan kedi ve köpeklerin sahiplerince kısırlaştırılması esastır. Bununla birlikte, söz konusu hayvanlarını yavrulatmak isteyenler, doğacak yavruları belediyece kayıt altına aldırarak bakmakla ve/veya dağıtımını yapmakla yükümlüdür.     



Apartmanda evcil hayvan besleme yönetmeliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön