29 / 04 / 2024

Kiracı ile kontrat yapılmazsa ne olur?

Kiracı ile kontrat yapılmazsa ne olur?

Kiracı ile ev sahibi arasında imzalanan kira kontratı isteğe bağlı olarak yapılıyor kira kontratının yasal olarak zorunluluğu bulunmuyor. Peki, kiracı ile kontrat yapılmazsa ne olur?




Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira kontratı kiracının sorumluluklarını ve ev sahibinin sorumluluklarının neler olduğunu belirtiyor. Kira kontratının noterde imzalanması yasal olarak zorunlu tutulmuyor fakat kontratın noterde imzalanması ileride oluşacak sorunlara karşı daha güvenli oluyor. 


Kira kontratı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar arasında;

* Kira kontratının ön yüzünde bulunan dairesi ibaresinin karşısına mecurun bulunduğu il yazılması gerekiyor. 

* Kiracı, kiraya veren ve kefil tüm taraflar kontratı beraberce huzurda imzalaması gerekiyor. 

* Kira kontratına pul yapıştırmaktan kaçınılmaması; ayrıca pulun üzerine kontratın imzalandığı tarih ve imza atılması gerekiyor. 

* Genelde ilk imzada nakit bir para söz konusu olduğundan, bu miktar kontratın arka yüzüne tarih atılıp belirtilmesi ve imzalanması gerekiyor. 

* Daha ilerki zamanlarda her iki tarafında bir tartışmaya maruz kalmamaları için muhakkak 'demirbaş' kısmını doldurmaları gerekiyor. 

* Kiracı, kiraya veren ve kefilin devamlı bulundukları açık adresleri ve telefonları muhakkak yazılması gerekiyor. 

* Kiracıdan alınan depozito kontratın özel şartlarında belirtilmesi gerekiyor. 


Binanın demirbaşıyla ilglili şeyler kiradan düşülebiliyor. Dış cephe boyaması, yalıtım, dairenin kapı-pencere kasalarının değiştirilmesi, bina içi boyama ve tadilatlar, evin temel malzemelerinden olan parkelerin değişmesi, kombinin değiştirilmesi gibi faaileyetler kiradan düşülebiliyor. Ayrıca kira kontratına yazılan maddeler de bunu belirleyebiliyor. Peki, ev sahibi ile kiracı arasında birbirlerine karşı sorumluluklarını düzenleyen bu kontrat imzalanmazsa ne olur?


Kiracı ile kontrat yapılmazsa ne olur?

Kiracı ile mülk sahibi arasında kira kontratının imzalanması yasal olarak zorunlu tutulmuyor fakat ileride oluşabilecek problemlere karşı imzalanması gerekiyor. Yazılı bir belge olması iki taraf için de avantaj sağlıyor. Örneğin kiracının mülk sahibine verdiği depozitonun beyanı, kiraların yatırıldığı ispat edebilmesi, evi kiraladığında evin durumunun ispatlanması açısından kontrat olmaması sıkıntı çıkarabiliyor. Ev sahibi açısından da benzer sıkıntılar söz konusu oluyor.  Bu sebeple yazıl bir kira kontratı hem mülk sahibi hem de kiracı açısından son derece önem taşıyor.

 


Kiracı ile kontrat nasıl yapılır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön