Kiracı ile kontrat nasıl yapılır?
Kira kontratının yapılması hem kiracı hem de ev sahibinin haklarının korunması açısından önem taşıyor. Peki, kiracı ile kontrat nasıl yapılır? Kiracı kontratında yer alması gerekenler neler?
Kiracı ile kontrat nasıl yapılır?
Kiracı kontratı , gayrimenkul sahibi ile kiracısı arasında düzenleniyor. Tarafların noter huzurunda imzaladıkları bu sözleşme, notere gidilmeden bir şahit huzurunda da imzalanabiliyor. Noter huzurunda imzalanması ileriki zamanda çıklabilecek sorunlara karşı daha güvenli oluyor.
Kiracı yapmış olduğu kontrata istinaden meydana gelebilecek zararları ev sahibinden talep edebiliyor. Örneğin; su borularının patlaması, doğalgazın yeterli kullanılamaması gibi. Bu zorunlu ve acil hallerde kiracı ev sahibinden bu bedelleri talep edebiliyor. Çünkü gayrimenkulden sağlanan yararları azaltıcı nitelikte olan zararlar olduğu için söz konusu zararlar ev sahibinin yükümlülüğünde oluyor. Peki,kiracı ile kontrat nasıl yapılır? Kiracı kontratında bulunması gerekenler neler?
Kiracı kontratında bulunması gerekenleri şu şeklilde açıklayabiliriz; ev sahibinden izin almadan kiracının evi başka birine kiraya veremeyeceği, oturum için alınan evin ofis gibi farklı fonksiyonlarda kullanılamayacağı,kiralanan meskenin içinde bulunan eşyaların yani demirbaşların, dairenin boyalı olup olmadığının, elektrikli ve elektronik aletlerin çalışır durumda olup olmadığı, elektrik, doğalgaz ve su kullanımına bağlı olarak doğacak borcun kime ait olduğu, apartman aidatları ve belediye tarafından bakım ücretlerinin kim tarafından ödeneceği,kiracının apartman yönetimindeki haklarının açık bir şekilde belirtilmesi, kiralanan meskende kiracının tadilat ve yenileme hakkının olup olmadığı, kiralanan yapıda meydana gelen ve kiracının yaşamını etkileyen olumsuzluklarda yapılacak olan yapısal tamirat işlemlerinin kim tarafından ödeneceği,meskende yapısal değişiklik yapılması söz konusu olduğunda tahliye anında bu değişikliklerin eski haline getirilip getirilmeyeceği,kiracının kontratın bitim tarihinde sözleşmeyi yenilememesi söz konusu ise, bunu ne kadar önceden belirtmesi gerektiği,kiracının mesken adresini kanuni ikametgahı olarak kabul ettiğinin ve tüm tebligatları bu adresten kabul edeceği,kira bedelinin, ödeme şeklinin, ödeme periyodunun ve ödeme tarihinin belirlenmesi, sözleşmenin bitim tarihinde aksi belirtilmedikçe kontratın otomatik olarak yenileneceğinin ve kira bedeline ne kadar zam yapılacağı, kiralanan konutta meydana gelebilecek tüm hasarlarda sorumluluğun kiracıya ait olacağı,kiracının ikamet süresi boyunca kullandığı elektrik, su, doğalgaz gibi kullanıma bağlı olarak doğan borçlardan sorumlu olduğu kontratın içinde bulunması gerekiyor.
Kiracı ile kontratı örneği:
Dairesi
Mahallesi
Cadde/Sokağı
Numarası
Kiralananın Cinsi
Kiralayan Adı Soyadı
Kiralayanın T.C. Kimlik No
Kiralayanın Adresi
Kiracının Adı Soyadı
Kiracının T.C. Kimlik No
Kiracının Adresi
Akdin Başlangıç Tarihi
Akdin Süresi
Yıllık Kira Bedeli
Aylık Kira Bedeli
Kira Bedelinin Ödeme Şekli
Kiralananı Kullanım Şekli
Kiralananın Durumu
Kiralananla Birlikte Teslim Edilen Demirbaşlar
- Genel Şartlar
- Özel Şartlar
Taraflar İsim Soyisim
İmzalar
Tarih
Kirasını ödemeyen kiracıya nasıl ihtar çekilir?
Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com