Kira kontratı 2024! Kira kontratı nasıl hazırlanır? İşte kira sözleşmesi örneği!
Milyonlarca ev sahibi ve kiracı 'Kira kontratı nasıl hazırlanır?, Kira sözleşmesi örneği' araştırması yapıyor. Peki Kira kontratı nasıl hazırlanır? İşte kira sözleşmesi örneği ve kira kontratı 2024!
Kira sözleşmesi, diğer ismiyle kira kontratı, konut sahibinin sahip olduğu mülkü belirli bir dönem kullanmak amacıyla bir kiracıya verdiğini gösteren sözleşme olarak biliniyor. Milyonlarca ev sahibi ve kiracı 'Kira kontratı nasıl hazırlanır?, Kira sözleşmesi örneği' araştırması yapıyor.
Kira sözleşmesi basit bir evrak gibi görünebiliyor fakat taraflar arasında ilgili mülke ait sorumlulukların yazılı hale getirildiği bir anlaşma olması sebebiyle ortaya çıkabilecek herhangi bir anlaşmazlıkta direkt bu belgeye başvuruluyor.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu, 299.maddesinde kira sözleşmesi yer alıyor. Bu maddede, kira kontratı, "kiraya verenin bir mülkün kullanılmasının ya da yararlanılmasının kiracıya bırakması, kiracının ise buna karşılık kiralama bedelini ödemeyi üstlenmesi" olarak ifade ediliyor.
KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL HAZIRLANIR 2024?
Kira sözleşmeleri internette veya kırtasiye gibi bazı noktalarda yer alan örnekler kullanılarak hazırlanabiliyor. Ayrıca ev sahibi ya da ev sahibinin vekalet verdiği kişiler tarafından özel olarak da hazırlanabiliyor.
Kira sözleşmeleri, kiralama bilgileri, kiralanan mülkteki demirbaşlar ve genel şartlar olacak şekilde 3 bölümden oluşuyor. Kira sözleşmesinin yapılması için bu üç madde yeterli oluyor. Bu kapsamda ilk bölümde malikin iletişim bilgileri, mülkün adresi ve cinsi bulunur. Ardından kiralanan gayrimenkulde var olan demirbaşların ayrıntılarına yer verilir. Son olarak sözleşmeye; mülk sahibinin talepleri, kira bedelinin yatırılacağı banka hesap numarası ve abonelik sayaçları gibi bilgiler ilave edilir.
Sözleşme hazırlandıktan ve imzalandıktan sonra bir nüshası ev sahibinde, bir nüshası ise kiracıda kalıyor.
KİRA KONTRATI HAZIRLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Kira kontratı hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor. İşte o durumlar...
- Sözleşmenin her bir sayfasına ayrı ayrı imza atılmalı,
- Aylık ve yıllık kira bedeli hem yazıyla hem sayıyla yer almalı,
- Kiranın hangi zaman aralıklarında ödeneceği belirtilmeli,
- Varsa depozito bedeli kontratta da olmalı,
- Depozito bedelinin hangi durumlarda geri ödenmeyeceği açıklanmalı,
- Eşyalı kiralanan mülklerde demirbaşlar sözleşmede yer almalı,
- Demirbaşlar önceden kontrol edilmeli, bozuk ya da yıpranmış olanlar belgede belirtilmeli,
- Bir seneden daha uzun süreli kiralamalara yönelik bir madde eklenmeli,
- Sözleşmeyi imzalamadan önce bütün koşullar incelenmeli, belirsiz kalan noktalarda uzlaşılmalı,
- İmzalanan kontratların birer kopyası, mutlaka iki tarafta da yer almalı,
- Tapu, kimlik ve fatura gibi kira sözleşmesi için gerekli belgeler, kontrat düzenleme tarihinden önce hazırlanması gerekir.
KİRA SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ 2024
Raporlar ‘Konut fiyatları düşüyor’ diyor, Peki vatandaş ne hissediyor!