27 / 04 / 2024

Raporlar ‘Konut fiyatları düşüyor’ diyor, Peki vatandaş ne hissediyor!

Raporlar ‘Konut fiyatları düşüyor’ diyor, Peki vatandaş ne hissediyor!

BETAM tarafından açıklanan rapora göre son 8 aydır konut fiyatları reel olarak düşüyor. Peki raporlardaki bu düşüş piyasaya nasıl yansıyor? Vatandaş ne hissediyor? İşte vatandaşın cevabı…



sahibinden.com, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırlanan “sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” Şubat raporuna göre satılık konutlarda fiyatlar düşüyor.

BETAM raporuna göre reel satış fiyatlarındaki düşüş 8 aydır sürüyor. Konut satış fiyatları ülke genelinde geçtiğimiz yıla göre yüzde 12,1, İstanbul’da ise yüzde 14,6 geriledi. Cari konut fiyatlarındaki artış ise Ocak ayına kıyasla ülke genelinde 8,8 puan azalarak yüzde 46,9’a düştü. Böylece 2023 Temmuz’dan bu yana süren reel konut satış fiyatlarındaki düşüş 2024 Şubat’ta da devam etti. Son aylarda cari konut fiyatları sistematik olarak enflasyonun altında kaldığından reel fiyatlar da azalıyor.

BETAM tarafından açıklanan raporu değerlendiren  Ekonomist Barış Soydan https://twitter.com/barissoydan  X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “BETAM’a göre İstanbul'da konut fiyatlarının yıllık artış oranı yüzde 42.7'ye geriledi. Enflasyonun her türlü çok altında, yani konut fiyatları reel olarak düşüyor” dedi. Fiyatlardaki değişimle ilgili bir de grafik paylaşan Soydan’ın takipçileri piyasada bu düşüsü hissedemediklerini söyledi.

VATANDAŞ RAPORA NE DİYOR? 

Yeni konutlarda müteahhitler köpük fiyat uyguluyor! Pazarlık yapın

Yunanistan’da  250 bin Euro’ya yatırım yapmak isteyen Türkler için son 6 ay

Konut fiyatları düştü, satışlar arttı! Geçen sene konut fiyatları yüzde 109, Ankara'da yüzde 126 arttı!

İkinci el konut fiyatları 1.5-2 milyon TL'ye geriledi! Satışlar yükseldi ama sektör durgun!

 


Geri Dön