27 / 04 / 2024

İkinci el konut fiyatları 1.5-2 milyon TL'ye geriledi! Satışlar yükseldi ama sektör durgun!

İkinci el konut fiyatları 1.5-2 milyon TL'ye geriledi! Satışlar yükseldi ama sektör durgun!

TÜİK tarafından açıklanan verilerine göre konut satışları şubatta yüzde 17 artarak canlılığa işaret etti ancak sektör temsilcileri piyasada durgunluk olduğunu belirtti. İşte o açıklamalar...



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan şubat ayı konut satışı verilerine göre bir önceki yılın aynı ayına göre satışlar yüzde 17,3 arttı ve  93 bin 902 oldu. Satış rakamları, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü etkisi  sebebiyle uygulanan talep kısıtlayıcı kararların ardından durağanlaşan gayrimenkul piyasasının yeniden canlanmasına sinyal verdi. 

Kredi ve mevduat faizlerinde yaşanan yükselişin ardından barınma ya da yatırım amaçlı gayrimenkul alımına yeniden dönüş olup olmadığı ise tartışma konusu.

İkinci el konut fiyatları 1.5-2 milyon TL ye geriledi! Satışlar yükseldi ama sektör durgun!

Aydınlık Gazetesi'nde yer alan habere göre; İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve konut piyasasınında durgunluğun sürdüğüne dikkat çekti. Nizamettin Aşa, söz konusu açıklamasında "Biz de tam tersini düşünüyoruz. Piyasada satış oldukça az. Olan satışların çoğu da ikinci el. Sıfır konut satışları çok düşük. Oranlama yaparsak yüzde 30 sıfır, yüzde 70 ikinci el daire satışı mevcut. İkinci el daireler uygun duruma geldi. 1,5-2 milyon TL'ye evler var şu an" ifadelerini kullandı. 

Aşa, kentsel dönüşüme girebilecek konutlara yatırım yapanların ortaya çıktığının altını çizdi. 

Konuttaki durgunluğun fiyatlardaki pahalılık ve krediye ulaşmadaki zorluk sebebiyle geçici olarak yaşandığını dile getiren Aşa, "Gayrimenkulun yatırım aracı şeklinde kullanılması hiçbir zaman ortadan kalkmaz. Yalnızca belirli süre.lerde duraksama yaşar. Ülkemizde gayrimenkul her zaman gözde bir yatırım aracı. Fiyatların belirgin bir şekilde yüksek olması, krediye erişilemez olması piyasayı olumsuz etkilediğinden şu an geçici bir durum yaşanıyor" diyerek açıklamasını tamamladı. 

İkinci el konut fiyatları 1.5-2 milyon TL ye geriledi! Satışlar yükseldi ama sektör durgun!

Ekohaber’den Göksel Başaran ve Aydın Dağtekin’in haberine göre; İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Şeref Demir, Aralık 2023'te 138 bin 577 konut satılmasına rağmen yüzde 33,4’lük satışta düşüş olduğuna dikkat çekti. Demir, buna rağmen Şubat 20204'te 93 bin 902 adet konu satılmasına rağmen yüzde 17,3 satışların yükseldiğinin ifade edildiğini vurguladı. 

Alpiş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Karaalp de konuya ilişkin açıklamasında "Özellikle dolardaki yükselişin ardından vatandaş, elindeki parayı gayrimenkule çeviriyor. Bir diğer sebep de inşaat şirketlerinin büyük çoğunluğunun bu süreçte kendi içerisinde kampanyalar düzenlemesi oldu. 2024 inşaat sektörü için üçüncü çeyrekten sonra bir hareketlilik öngörüyoruz. Son 2 yıldır ciddi sıkıntıdayız. Üçüncü çeyreğe kadar canlı bir talep beklemiyoruz" ifadelerini kullandı. 

9 banka Mart 2024 müjdesini peş peşe sıraladı! 0 faizle kredi fırsatını sakın kaçırmayın!

Kira gelir vergisi için son 6 gün! 2023 yılı kira geliri nasıl hesaplanır ve nasıl beyan edilir? 

Amerika'da konut fiyatları ocak ayında yükseldi!


Geri Dön