27 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi için son 6 gün! 2023 yılı kira geliri nasıl hesaplanır ve nasıl beyan edilir? 

Kira gelir vergisi için son 6 gün! 2023 yılı kira geliri nasıl hesaplanır ve nasıl beyan edilir? 

Tapu sahiplerini oldukça yakından ilgilendiren gelir vergisi beyanname verme süresi için artık son 6 güne girildi. Pek çok kişi de kira gelirini nasıl hesaplayacağı ile ilgili araştırmalar yapıyor. İşte merak edilen detaylar...



Tapu sahiplerinin gündeminden düşmeyen gelir vergisi beyanname verme süresi için sayılı günler kaldı. Pek çok kişinin merak ettiği detaylara göre söz konusu ödemelerde süre 1 Nisan 2024 tarihi itibarıyla resmen doluyor. Peki Nisan 2024'te bu ay kimler kira geliri beyannamesi verecek? 2024 kira geliri nasıl hesaplanır? 

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın konu ile ilgili olarak verdiği bilgilere göre milyonlarca tapu sahibinin merak ettiği ve araştırdığı kira beyanname verme süreci 1 Mart'ta resmen başlamıştı.

Gelir İdaresi Başkanlığı, son zamanlarda sık sık gündeme gelen "kira bildirim formu" ile kiracıları da söz konusu bu sürecin de içine dahil etmişti. 

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre kiracılar, eğer Dijital Vergi Dairesi'ne abonelerse kullanıcı bilgileri ve şifreleriyle söz konusu bu sisteme giriş yapıp ilgili formlara ulaşabiliyorlar, ayrıca tüm bunlar dışında e-Devlet şifresi ile de gerekli bilgilere erişim sağlamak mümkün.

Kira gelir vergisi için son 6 gün! 2023 yılı kira geliri nasıl hesaplanır ve nasıl beyan edilir? 

2023 yılında konuttan yıllık 21 bin lira, iş yerinden 150 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden tapu sahiplerinin gelir vergisi ödemesi gerekli. Söz konusu beyannameler, 1 Mart-1 Nisan (31 Mart 2024'ün hafta sonuna gelmesi sebebiyle) tarihleri arasında veriliyor.

Mülk sahipleri, GİB'in resmi web sitesi 'gibgovtr' internet adresi üzerinden "hazır beyanname sistemini" doldurup Dijital Vergi Dairesi'nden hazır beyana ulaşılabiliyor. Geçtiğimiz yıl içinde yıllık 21 bin Türk Lirası ve altında mesken kira geliri elde edenler de gelir vergisi ödemiyor. 2024 için de gelir vergisi istisnası 33 bin lira olarak açıkladı.

Kira gelir vergisi için son 6 gün! 2023 yılı kira geliri nasıl hesaplanır ve nasıl beyan edilir? 

Ticari, zirai ya da mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar senelik 21 bin TL'nin üzerinde konut kira geliri elde edenler, ayrı ayrı veya  beraber elde etmiş olduğu ücret, menkul sermaye, gayrimenkul sermaye iradıyla diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı geçtiğimiz yıl için için belirlenmiş olan 550 bin TL'yi aşanlar, kira gelirini süresinde beyan etmeyen ya da eksik beyan edenler söz konusu istisnalardan faydalanamıyor.

Ayrıca tüm bunlar dışında yurt dışında yaşayanlar da Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratları bakımından dar mükellef kapsamında vergilendiriliyor. Elektronik ortamda verilmesi gereken kira geliri beyannamelerinin süresinde verilmemesi halinde de özel usulsüzlük cezası kesiliyor. Ayrıca yine tüm bunlar dışında verginin süresinde tahakkuk edilmemesi durumunda verginin bir katı vergi ceza uygulanacak.

Pek çok tapu sahibinin gündeminde yer alan kira gelir vergileri Dijital Vergi Dairesi'nden (dijitalgibgovtr) ya da mobil uygulamadan 02.00-23.45 saatlerinde banka hesabından havale yoluyla, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla vergi tahsiline yetkili bankalar, anlaşmalı bankaların banka kartı-kredi kartı  ile vergi dairesi vezneleri aracılığıyla ve PTT şubelerinden ödenebiliyor.

 

Amerika'da konut fiyatları ocak ayında yükseldi!

Can Yücel, İş GYO Yönetim Kurulu Başkanı oldu! 

Yunanistan’da  250 bin Euro’ya yatırım yapmak isteyen Türkler için son 6 ay


Geri Dön