29 / 12 / 2024

Kirasını ödemeyen kiracıya nasıl ihtar çekilir?

Kirasını ödemeyen kiracıya nasıl ihtar çekilir?

Ödeme yapmayan ya da ödemelerini geciktiren kiracılara karşı, ev sahibinin bazı hakları bulunuyor. Peki, kirasını ödemeyen kiracıya nasıl ihtar çekilir? Kiracıya ihtarname nasıl gönderilir?



Kirasını ödemeyen kiracıya nasıl ihtar çekilir?


Kiracı ile taşınmaz sahipleri arasında en önemli sorunlar arasında kiracının ödememesi ya da geciktirmesi yer alıyor. Bu tarz durumlarda ev sahibi kiracısına göre haklı bulunuyor. Bu haklar arasında kiracısına ihtarname gönderme hakkı yer alıyor. 


Kiralayan iki kere ihtar çekebiliyor. 1. ihtar noter üzerinden haklı ihtarname olarak çekiliyor ve bu ihtar ile birlikte kiracıya ödeme yapması için 30 günlük süre tanınıyor. Söz konusu sürenin sonuna gelindiğinde ise 2.haklı ihtarname çekiliyor. Bu iki ihtar çekildikten sonra ev sahipleri tahliye davası açma hakkına sahip olurlar. Bu konuyla ilgili genel açıklamalar Borçlar Kanunu'nun 328. maddesinde yer alıyor. 

 

Genel olarak

MADDE 328- Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebilir. Fesih dönemlerinin hesabında, kira sözleşmesinin başlangıç tarihi esas alınır.


Sözleşmede veya kanunda belirtilen fesih dönemine veya bildirim süresine uyulmamışsa, bildirim bir sonraki fesih dönemi için geçerli olur.


İhtarname örneği..


İHTARNAME

Konu : ..../..../......  Tarihli Kira Kontratının Feshi Talebi


AÇIKLAMALAR : 


1- Bana ait olan xxxxx adresinde kiracımız olarak bulunmaktasınız. Sözü edilen yeri karşılıklı anlaşmamıza göre .... TL bedelli olarak kira kontratı yapmış bulunmaktayız.


2- ..../..../......  tarihinden bu yanadır kira bedelini ödememiş bulunmaktasınız. Biriken kira bedeli olan .... TL'nin ödenmesini ihtar ederim.


3- ..../..../......  tarihinde başlayan ve ..../..../......  tarihinde bitecek olan KİRA KONTRATIMIZIN yenilenmemesi ve evi süresinde tahliye etmenizi ihtar ederim.


4- Defalarca yapmış olduğumuz uyarılara karşı son zamanlarda hakaret ve tehdit edici tavırlarınıza da mağruz kalmış bulunmaktayız. Bu tavırların kiralayan kiracı ilişkisini zedelediği ve bizim için bu ilişkinin hoş bir durum olmadığını da ihtaren bildirmekteyiz.



İSTEM SONUCU : 

..../..../...... tarihinde bitecek olan kira kontratımızın evi süresinde boşaltmanız için bir ay önceden, ayrıca ..../..../......  tarihine kadar 3 ve 4. maddelerdeki tutumları ortadan kaldıracak şekilde tutum takınmamanızı; aksi halde hakkınızda tahliye davası açarak noter masrafı, yargılama giderleri ve vekalet ücretini ödemek zorunda kalacağınızı ihtar ederim.



Kiracı nasıl icraya verilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön