22 / 12 / 2024

Kirasını ödemeyen kiracıdan kira nasıl alınır?

Kirasını ödemeyen kiracıdan kira nasıl alınır?

Bu günlerde sıkça karşımıza çıkan konulardan biri de daire sahiplerinin kira alacaklarını tahsil edememeleri ve kiracılarını tahliye edememeleridir. Peki, kirasını ödemeyen kiracıdan kira nasıl alınır?



Kirasını ödemeyen kiracıdan kira nasıl alınır..

Bu günlerde sıkça karşımıza çıkan konulardan biri de daire sahiplerinin kira alacaklarını tahsil edememeleri ve kiracılarını tahliye edememeleridir.Kirasını ödemeyen iracılara karşı yapılması gereken yollardan bir tanesi noter üzerinden 1.haklı ihtarname çekilir. Bu ihtarname kiracıya 30 günlük bir süre tanır. 30 günlük sürenin sonunda 2.haklı ihtarname çekilir. Bu iki ihtar çekildikten sonra evsahipleri tahliye davası açma hakkına sahip olur.


Diğer bir yol ise icra takibi ile tahliye isteme yöntemidir. Bu yöntemin uygulanılması için öncelikli olarak bir icra takibi başlatılması gerekmektedir. Uygulamada buna 7-30 adı verilir. Kiracı icra takibinin eline ulaşmasından itibaren 7 gün içerisinde itiraz etmez ve 30 gün içerisinde ödemezse evsahibine tahliye davası açma hakkı doğar. Genelde mahkemeler aksi bir durum yoksa  ilk duruşmada tahliye kararına hükmederler. Bu süreç ortalama 3 4 ay gibi zaman zarfını kapsamaktadır.


İhtar çekmeden, icra yolu ile tahliye..

Kiracınızın borcunu ödememesi halinde izlenebilecek bir diğer yol ise ihtar çekmeden icra takibi başlatmak oluyor. İcra dairesi yolu ile borçluya ödeme emri gönderiliyor.


Bu ödeme emrinden sonra 30 gün içinde borcun tahsili isteniyor. Ancak söz konusu süre zarfı içinde borç ödenmezse, yine kanunlara göre ev sahibi evin tahliyesini isteyebiliyor. Peki nasıl olur?


30 gün içinde tahsilin gerçekleşmemesi halinde, ev sahibi tekrar icra müdürlüğüne giderek, tahsilin gerçekleşmediğini evin tahliyesini istediğini belirtiyor. Eğer kiracının kira bedelini ödeyememe hususunda mücbir bir nedeni yoksa kanunen evin tahliyesi ve paranın tahsili isteniyor.


Kiracının tahliye sebepleri;

Tahliye Taahhüdü: Tahliye taahhüdünün kiralananın teslim edilmesinden sonra düzenlenmiş olması gerekir. Kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlenen kiracı bu süre içinde taşınmazı boşaltılmamışsa kiraya veren taraf, bir ay içinde icraya başvurmak ya da dava açmak suretiyle sözleşmeyi sona erdirebilir.


İki Haklı İhtar Sebebiyle Tahliye: Bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde bu süre içinde, bir yıldan uzun süreli kira sözleşmelerinde bir kira yılı içinde veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödememiş olması sebebiyle kiracıya iki haklı ihtarda bulunulmuşsa, ihtarlara kiracı sebep olmuşsa, kira süresinin ya da kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde dava yoluyla kira sözleşmesi feshedilebilir.

Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutunun bulunması sebebiyle tahliye: Kira sözleşmesinin kurulması esnasında kiraya veren bu durumu bilmiyorsa sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde dava yoluyla sözleşmeyi feshedebilir.



Kiracının damga vergisi nasıl hesaplanır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön