Emlak Terimleri

Kiracı işyerini kiraya verebilir mi?

Kira sözleşmesi, konut ve çatı işyerleri kiralamalarında tarafların aralarında yaptığı anlaşma olarak karşımıza çıkıyor. Peki kira sözleşmesine göre, kiracı işyerini kiraya verebilir mi? Kiracının böyle bir hakkı var mı?

Kiracı işyerini kiraya verebilir mi?

Kira sözleşmesi, konut ve çatı işyerleri kiralamalarında tarafların aralarında yaptığı; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Sözleşme kapsamında kira ile ilgili esaslara, kira bedeline kiracının ve mal sahibinin hak ve sorumluluklarına ilişkin bilgilere yer veriliyor. Peki, kiracı işyerini kiraya verebilir mi?


Kira sözleşmesinde "başkasına kiraya veremez" diye bir madde yok ise kiracı işyerini bir başkasına kiraya verebiliyor.


Borçlar Kanunu kapsamında yer alan "Kira ilişkisinin devri" hükümlerine göre, kiralama için öncelikle kiracının, kiraya verenin yazılı rızasını alması gerekiyor.


Alt kira ve kullanım hakkının devri

MADDE 322- Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşuluyla, kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devredebilir.


Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez.


Alt kiracı, kiralananı kiracıya tanınandan başka biçimde kullandığı takdirde kiracı, kiraya verene karşı sorumlu olur. Bu durumda kiraya veren, kiracısına karşı sahip olduğu hakları alt kiracıya veya kullanım hakkını devralana karşı da kullanabilir.


Kira ilişkisinin devri

MADDE 323- Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.


Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtulur.


İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu olur.


Kefilli kira sözleşmelerinde damga vergisi oranı 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com