Kiracı tahliye taahhütnamesi ile nasıl çıkarılır?
Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan tahliye taahhütnamesi evin belirlenen süre zarfı içerisinde boşaltacağına dair taahhüt verdiği bir anlaşma olarak biliniyor. Peki, kiracı taahhütname ile nasıl çıkarılır? İşte tüm detaylar... Taahhütnameyi imzalayan kiracı, belirlenen tarihte evden ayrılmayı kabul etmiş sayılıyor
Ev sahipleri ve kiracılar arasında yapılan tahliye taahhütmesiyle birlikte evin ne zaman boşaltılacağı belirlenmiş oluyor. Taahhütnameyi imzalayan kiracı, belirlenen tarihte evden ayrılmayı kabul etmiş sayılıyor.
Kiracının Taahhütname ile Çıkarılması Türk Borçlar Kanunu’nun 352. maddesinin ilk fıkrasında düzenlenmiştir. Bu kapsamda kiracı yazılı bir taahhütname ile belirli bir tarihte kiralanandan çıkmayı üstlenirse ve bu tarihte çıkmaz ise kiraya veren bir ay içerisinde dava yoluyla tahliye yoluna veya icra kanallarıyla tahliyeye gidebilir.
Kiracının tahliyesinin taahhütname ile sağlanabilmesi için taahhütnamenin belirli geçerlilik şartlarını taşıyor olması gerekmektedir. Taahhütname yazılı olmalıdır, kiracı tarafından kiralananın tesliminden sonra imzalanmış olmalıdır yani tahliye taahhütnamesinde yazan tarih kira sözleşmesinden önceki bir tarih olmamalıdır.
Tahliye taahhütnamesini sadece kiracının imzalaması yeterli sayılıyor. Kiracının veya kiracılar birden çoksa hepsinin taahhütnameye onay vermesi gereklidir. Ancak kiracı yetkili vekil aracılığıyla da bu işlemi yapma hakkına sahiptir.
Tahliye taahhütnamesini sadece kiracının imzalaması yeterli sayılıyor. Kiracının veya kiracılar birden çoksa hepsinin taahhütnameye onay vermesi gereklidir. Ancak kiracı yetkili vekil aracılığıyla da bu işlemi yapma hakkına sahiptir.
Eğer gayrimenkul sahibinin elinde kanuni şartları taşıyan bir tahliye taahhütnamesi var ise dava uzun sürmeyecektir. Ancak bu konuda tabiki net bir şey söylemek mümkün değildir.
Tahliye Davası Nasıl Açılır?
Tahliye taahhüdü sebebi ile tahliye davası Hukuk Muhakemeleri Kanununun ilgili hükmü gereğince sulh hukuk mahkemelerinde görülür. Tahliye davasının görüleceği yetkili sulh hukuk mahkemesi ise taşınmazın bulunduğu yer sulh hukuk mahkemesi olarak belirtilmiştir.
Kira sözleşmesi bitince kiracı çıkarılabilir mi? Kiracı hangi şartlarda evden çıkarılır?
Kiracı kaç yıl sonra çıkarılabilir?
2022 Nisan ayı kira artış oranları belli oldu! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!