28 / 04 / 2024

Kiracı vefat ederse ne olur?

Kiracı vefat ederse ne olur?

Kira sözleşmesini imzalayan kiracı ve mal sahibi birtakım hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor. İki taraf da istediği zaman kira sözleşmesine son veremiyor. Peki, kiracı vefat ederse ne olur? İşte kiracının ölümü halinde kira sözleşmesi..



Kiracı vefat ederse ne olur?

Kira sözleşmesi, taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında imzalanan sözleşme olarak karşımıza çıkıyor. Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Bu sözleşmeyi imzalayan kiracı ve mal sahibi birtakım hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor. İki taraf da istediği zaman kira sözleşmesine son veremiyor.


Ancak bazı durumlar olağanüstü fesih sebebi olarak değerlendiriliyor. Kanunen; Taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebiliyor.


Hâkim, durum ve koşulları göz önünde tutarak, olağanüstü fesih bildiriminin parasal sonuçlarını karara bağlıyor.


Kiracı, kiralananın tesliminden sonra iflas ederse kiraya veren, işleyecek kira bedelleri için güvence verilmesini isteyebiliyor.


Kiraya veren, güvence verilmesi için kiracı ve iflas masasına yazılı olarak uygun bir süre verir. Bu süre içinde kendisine güvence verilmezse kiraya veren, sözleşmeyi herhangi bir fesih bildirim süresine uymaksızın hemen feshedebiliyor. Peki, kiracı vefat ederse ne olur?


Kiracının ölümü

Kiracının ölmesi durumunda mirasçıları, yasal fesih bildirim süresine uyarak en yakın fesih dönemi sonu için sözleşmeyi feshedebilirler.



Kirada çekilmezlik hali nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön