27 / 04 / 2024

Kiracılar aman dikkat! Konut sahibi kendim oturacağım diye kiracıyı çıkarabilir mi?

Kiracılar aman dikkat! Konut sahibi kendim oturacağım diye kiracıyı çıkarabilir mi?

Kiracı ile ev sahibi ilişkisinde sık sık 'Konut sahibi kendim oturacağım diye kiracıyı çıkarabilir mi?' sorusu gündeme geliyor. İşte kiracının ve ev sahiplerinin hakları...



Milyonlarca ev sahibi ve kiracı hem kira zammı hem de tahliye konularında sık sık anlaşmazlığa düşüyor. Geçtiğimiz sene konut kiraları için getirilen yüzde 25 sınırlamasının ardından söz konusu anlaşmazlıklar daha da arttı. 

Evini yüksek bedelle kiraya verebilmek için mevcut kiracısını tahliyeye zorlayan pek çok ev sahibi bulunuyor. ;En sık karşılaşılan tahliye sebeplerinden biri 'kendim oturacağım' oluyor. 

Kiracılar aman dikkat! Konut sahibi kendim oturacağım diye kiracıyı çıkarabilir mi?

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Avukat Necmettin Hüseyin Adaletoğlu, kiracı ve konut sahibi ilişkisinde sık sık gündeme gelen 'kendim oturacağım' durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Konut sahibi kiracısını kendisi evde oturacağı için çıkarmak istediği zaman, ihtiyacı olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Ayrıca, gayrimenkul sahibinin aynı semtte de başka bir evinin bulunmaması gerekli. 

Avukat Necmettin Hüseyin Adaletoğlu, konuya ilişkin açıklamasında daha yüksek fiyata kiraya verebilmek için kiracının çıkarılamayacağına dikkat çekti. 

Kiracılar aman dikkat! Konut sahibi kendim oturacağım diye kiracıyı çıkarabilir mi?

EV SAHİBİ KENDİM OTURACAĞIM DİYEREK KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

"Burada kiralayan açısından ihtiyaç sebebiyle alt ve üst soyundaki yakınlarına, bu konutun ya da iş yerinin ihtiyaç hissedildiği gerekçesiyle dava açabilir kiracıya karşı. Esas amacım tahliye etmek şeklinde bu madde kullanılamaz" açıklamasında bulunan Necmettin Hüseyin Adaletoğlu, burada kanun koyucunun, buna tedbir olarak yine kiracının korunması için uygulama olarak dava tarihinden yani tahliye tarihinden itibaren 3 yıllık süre içerisinde başka bir kiralama yapması konusunda yasak getirdiğinin altını çizdi. 

Avukat Adaletoğlu, evin 3'üncü bir kişiye kiralanmasının mümkün olmadığını dile getirdi ve "Mülk sahibinin aynı ilçe içerisinde bir başka evi varsa, o evde ben oturacağım diye bir sebeple tahliye açsa da o davanın lehine sonuçlanması mümkün değildir" diye konuştu. 

Avukat Necmettin Hüseyin Adaletoğlu, günün şartlarında ise kiranın çok daha alt düzeyde kaldığı dikkate alınırsa, zaten mülk sahibi açısından uyarlama davası açma imkanı bulunduğunu söyledi. 

Kiracılar aman dikkat! Konut sahibi kendim oturacağım diye kiracıyı çıkarabilir mi?

10 YILI DOLDURAN KİRACI ÇIKARILABİLİR Mİ?

Kiracıların merak ettiği bir diğer konu da 10 sene dolduğunda evden çıkarılıp çıkarılamayacakları oldu. 

Kiracı ve ev sahipleri arasında 10 yıllık süre, kira sözleşmesinin başlangıcından itibaren hesaplanmıyor. Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bu konuyu "Kira sözleşmesinde belirtilen süre sona erecek, bu sürenin sona ermesinin ardından on sene hesaplanacak, uzatma süresinin on yılı bitip on birinci senenin başında kiraya veren kiracının çıkmasını isteyecek" diyerek açıkladı. 

Resmi Gazete'de yayımlandı! Çiftçiye müjde, destek ödemeleri artırıldı!

Sakarya'da 2 adet arazi satılıyor! İhalesi 8 Aralık'ta! 

Türk inşaat şirketi iflas etti! Dev konut projesi yarım kaldı, 1500 ev teslim edilemedi!


Geri Dön