Yazlık

Kiracılar arada kalacak

"Kiracılar, ev sahipleriyle devlet arasında kalacak"

Kiracıları Koruma Derneği Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, 500 YTL ve üzerindeki kiraların bankaya yatırılması uygulamasının yerinde bir uygulama olduğunu belirterek, "Ancak 500 YTL ile sınırlı tutulması kiracıları, ev sahipleri ile devlet arasında bıracak" dedi.

KİRACILARI ZOR DURUMDA BIRAKIR

Uygulamanın konutların vergilendirilmesi açısından önemli olduğunu belirten Büyüknohutçu, "Ancak sıkıntı yaratabilecek bazı noktalar var. Bazı ev sahipleri gelirini beyan dışı tutmak için çifte kontrat isteyebilir. Bu da kiracıları zor durumda bırakacaktır. Kiracılar devlet ile ev sahipleri arasına sıkışıp kalır" dedi. Türkiye'de kira karşılığı makbuz alma sisteminin çok yaygın olmadığını söyleyen Büyüknohutçu, "Güvene dayalı bir ilişki söz konusu kiracılarla ev sahipleri arasında. Kiracı ödemesini yapsa da elinde belgesi olmadığı için ev sahipleri dava açıp bir kaç hafta içinde tahliye edebiliyordu. Şimdi bu ortadan kalkmış olacak" dedi.

İŞYERİNDE MİKTAR SINIRLAMASI YOK

1 Kasım'dan itibaren yürürlüğe girecek tebliğ uyarınca konutlarda 500 YTL ve üzerindeki kiralar işyerlerinde ise miktara bakılmaksızın bütün kira bedelleri banka veya Posta İdaresi'nce düzenlenecek belgelerle belgelenecek. Maliye, uygulamayla kirayı elden alan ve vergisini ödemeyen gayrimenkul sahiplerine ulaşmayı hedefliyor.

Elden ödeyene ceza

Maliye Bakanlığı'nın "Gelir Vergisi Genel Tebliği" çerçevesinde, ay başından itibaren kira gelirlerinin tahsilinde yeni bir dönem başlayacak. Tebliğ uyarınca, konutlarda, her bir konut için aylık 500 YTL ve üzerinde kira gelirlerinin banka ve ya Posta Müdürlüğü (PTT) tarafından düzenlenen belgelerle belgelenmesi zorunlu olacak. Kiralarla ilgili zorunluluklara uymayanlara ise 320 ile 1.490 YTL arasında değişen oranlarda ceza uygulanacak.


Maaşlar bankaya yatacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, "Kayıt dışı istihdamı önlemek için önemli reformlar getirdik. Yeni yıldan itibaren 10'dan daha fazla kişi çalıştıranlar, personel maaşlarını bankalar üzerinde ödeyecek" dedi. 'Sosyal Güvenlik Yasası'ndaki Değişiklikler' konulu panele katılan Acar, kayıt dışı istihdamı önlemek için radikal kararlar aldıklarını belirterek, "Kayıt dışı istihdamı önlemek kurum olarak öncelik verdiğimiz bir konudur. Bizler bu amaçla 5510 sayılı yasaya çok önemli düzenlemeler yaptık. Bunları bir bir hayata geçiriyoruz. Şu an 10 kişinin üzerinde personel çalıştıran işyerlerinin çalışanlarının maaşlarını bankalar üzerinden ödemesi için bir düzenleme getirdik. Düzenlememiz Başbakanlıkta değerlendirmeye alındı" dedi.

PTT'nin ücretleri

Yatırılan miktar havale bedeli

500- 1.000 YTL 10 YTL

1.001 YTL-5.000 YTL 14 YTL

5.001 -10.000 YTL 17 YTL

Havale masrafı alınması yasal değil

Kiraların bankaya yatırılmasıyla birlikte doğacak havale masraflarıyla ilgili sorularımızı da cevaplayan Büyüknohutçu, 'Bankaların hesaba yapılan havalelerden ücret alması aslında yasal değil. İşlem bedeli adı altında alınan bu paranın yasal olmadığıyla ilgili elimizde belgeler var, açılmış davalar var. Kiracılara bu parayı ödemeyip yasal haklarını arama konusunda çağrıda bulunuyoruz. Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvurabilirler. Bize de başvururlarsa elimizden geleni yaparız' dedi.

YENİ DÜZENLEME YAPILMALI

Ülkemizdeki konutların yüzde 60'ının kiralık olduğunu belirten Büyüknohutçu, 'Hepsinin vergilendirilmesi halinde elde edilecek kazanç çok büyük olacaktır. Miktarı ne olursa olursa mutlaka hepsi bankalara yatmalı. Bu konuda yeni düzenleme yapılmalı' dedi. Öte yandan Maliye Bakanlığı, uygulamanın banka ve PTT havale ücreti ve masrafları yönünden sıkıntı yaratabileceğini düşünerek Bankalar Birliği'ne "Uygulama kapsamında kiracılara bir kolaylık sağlanabilir mi" şeklinde başvuru yaptı. Bankaların kira ödemeleri konusunda adımlar atması bekleniyor. Bankalar, 3. kişiler hesabına yatırılan 500 YTL ve üzerindeki paralardan genellikle 25-26 YTL dolayında havale ücreti alıyor. Bu tutar, bazı bankalarda 40 YTL'ye kadar çıkıyor.

Mediha OLGUN / Yeni Şafak