Genel

Kiracılar artık evlerini başkasına devredebilecek!

Yeni Ticaret Kanunu, yolculuklarda kötü kokulu yiyecek yenilmesini yasaklamasıyla daha çok gündeme geldi. Ancak kanun tüm iş dünyasını ilgilendiren çok önemli maddeleri içeriyor

Geçen hafta partilerin uzlaşmasıyla hem Borçlar Kanunu hem Ticaret Kanunu TBMM"den geçti. Jet hızıyla kabul edilen iki önemli kanun herkesin hayatını değiştirecek!

Tüm şirketlere internet sitesi kurma zorunluluğu getiriyor. Halka açık şirketler sitelerinde, yöneticilerine ödenen maaş ve prim dahil her türlü ödemeyi, herkesin erişimine açık olarak yayınlamak zorunda...

˜Balkonda mangala son" maddesiyle gündeme gelen Borçlar Kanunu"ndaki bir madde kiracı-ev sahibi ilişkisinde çığır açacak. Kiracılar artık kiraladıkları yeri başkasına devredebilecek. Mal sahibinin yazılı rızasını almadıkça kiracı, kira ilişkisini başkasına devredemeyecek. Ancak kiraya veren, işyeri kiralarında ˜haklı bir sebep olmadıkça" bu rızayı vermekten kaçınamayacak.

Halka açık şirketlerin yöneticilerinin maaşını internetten öğrenebileceğiz

UZUN yıllardır Türkiye"nin gündeminde olan ve geçen hafta partiler arası uzlaşma sağlanarak şaşırtıcı bir hızla TBMM Genel Kurulu"nda kabul edilen Türk Ticaret Kanunu, işdünyasında birçok dengenin yeniden kurulmasına neden olurken, şirketler açısından da yeni bir sayfanın açılmasını sağlayacak. Yeni Türk Ticaret Kanunu, tüm şirketlere internet sitesi kurma zorunluluğu getiriyor. Ancak özellikle halka açık şirketler için bu internet sitesinin ayrı bir anlamı olacak.

* Artık halka açık şirketler internet sitelerinde, yönetim kurulu başkan ve üyeleriyle yöneticilere ödenen maaş dahil her türlü prim, promosyon, temsil ve seyahat giderleri, tazminatlar, sigortalar ve benzeri ödemeleri herkesin erişimine açık olarak yayınlamak zorunda.

* Sitede, yönetim kurulu başkan ve üyeleriyle yöneticilere ödenen maaş dahil her türlü paralar, temsil ve seyahat giderleri, tazminatlar, sigortalar ve benzeri ödemeler tek tek yayınlanacak.

İnternet sitesi zorunlu

* İnternet sitesinin bu tür açıklama, karar ve raporlara ilişkin bölümü herkesin erişimine açık olacak. İnternet sitesine girmek için üye veya ortak olma şartı aranmayacak. Böylece şirket ortakları, şirket çalışanları hatta sokaktaki vatandaşlar bile merak ettiği yöneticinin ne kadar prim aldığını anında öğrenebilecek.

* şžirketlerle ilgili belgelere internet sitesi adresi ile numarası da yazılacak. Her şirketin bir internet sitesi olacak.

* Bu sitede, şirket ilanları, pay sahipleri ve ortakları açısından önem taşıyan açıklamalar, finansal tablolar, raporlar, yönetim kurulu ve genel kurul toplantılarına ilişkin bilgiler yayınlanacak.

* İnternet sitesine konulması gereken bir içerik konulmamışsa, hukuka aykırılığın ve yönetim kurulunun görevini yerine getirmemesinin bütün sonuçları doğacak.

* İçerik, en az 6 ay süreyle şirketin internet sitesinde yer alacak, yoksa konulmamış sayılacak.

On line toplantı

* şžirketler, elektronik ortamda yönetim kurulu ve genel kurul toplantılarını yapabilecek. Sermaye şirketlerinde müdürler kurulu ve yönetim kurulu; kolektif, komandit, limited ve anonim şirketlerde de ortaklar kurulu ve genel kurul toplantıları on-line gerçekleştirilebilecek.

* On-line toplantı sistemiyle anonim şirketlerde genel kurula katılım, öneride bulunma ve oy verme; hukuksal açıdan, fiziki katılımla aynı sonuçları doğuracak. şžirketlerin elektronik ortamda toplantı yapabilmelerinin esas ve usulleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı"nca çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenecek.

* Elektronik ortamı kullanmak isteyen ortaklar, pay sahipleri ve yönetim kurulu üyeleri e-posta adreslerini şirkete bildirmekle yükümlü olacak.

* Anonim, sermayesi paylara bölünmüş komandit, kolektif, komandit şirketler ve kooperatifler birbirleriyle birleşebilecek. Eksi veya borca batık bilançosunun varlığı bir şirketin birleşmesini engellemeyecek.

Sorumluluk sigortası

* Sermayesi ile kanuni yedek akçeleri toplamının yarısı zararla kaybolan veya borca batık durumda bulunan bir şirket, kaybolan sermayeyi veya gerekiyorsa borca batıklık durumunu karşılayabilecek tutarda serbestçe tasarruf edilebilen özvarlığa sahip bir şirketle birleşebilecek.

* Meslekleri gereği bir hata yapıp, tazminat talebiyle karşılaşacağını düşünen kişilerin düzenleyeceği sözleşmelerle ilgili olarak, œsorumluluk sigortaları kavramı Türk hukukuna ilk defa girdi. Yanlış tedavi uygulayan doktor, yanlış savunma yapan avukat, tazminat taleplerini, sorumluluk sigortası kapsamında karşılayabilecek.

Lahmacunlu seyahate yasak

* şžehirler arası toplu taşıma araçlarında başkalarını rahatsız edecek yumurta, soğan, pide, lahmacun gibi kokulu yiyecekler yenilmeyecek.

* Toplu taşım araçlarının dış yüzeyinin de sade bir görünümde olması gerekecek. Kamyon ve dolmuşlarda sık görülen œAşıksan vur saza, şoförsen bas gaza yazıları kaldırılacak.
Vatan

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

˜Dedem geldi" gerekçesiyle kiracı evden çıkarılabilecek

Meclis"ten geçen Borçlar Kanunu sevgiliye tazminat hakkından kiracı-ev sahibi ilişkisine kadar birçok yenilik getiriyor. Yeni yasaya göre artık ev sahipleri dedesi için dahi tahliye talebinde bulunabilecek

Meclis"te 3 günde yasalaşan 3 bin maddelik 3 dev yasa arasında yer alan Borçlar Kanunu, önemli değişiklikler getiriyor. Yasa ile kiracı-ev sahibi ilişkileri yanında, nişanlıya, sevgiliye, kumaya tazminat hakkı, sözleşmelerde elektronik imza gibi pek çok yenilik hayatımıza girmiş olacak. Toplam 649 maddeden oluşan yasaya göre evsahipleri artık kiracıyı çıkartmak için çocuklarının yanı sıra torunlarını, anne babalarını, hatta dedelerini bile gerekçe gösterebilecek. Halen kendisinin, eşinin ve çocuğunun ihtiyacı için bir evi tahliye edebilirken, yeni sistemde altsoy-üstsoy dahil edilecek. Böylece dedesi, torununun torunu için dahi tahliye talebinde bulunabilecek. Ancak bu şekilde mazeret göstererek boşaltılan dükkan ve daireler, üç yıl boyunca eski kiracıdan başkasına kiralanamayacak. Aksi takdirde kiracıya bir yıllık kira tazminat olarak ödenecek.

1 TEMMUZ 2012"DE YÜRÜRLÜKTE OLACAK

Yürürlük tarihi 1 Temmuz 2012 olarak belirlenen yasaya göre kiraya verenin, sözleşmede aksi öngörülmemişse, kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderler kiraya verene ait olacak. Yine öngörülmeyen olağanüstü durumlar ortaya çıktığında, kira bedeli, yabancı para olarak belirlenen kira sözleşmeleri, yeni koşullara uyarlanabilecek. Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki 6570 sayılı Kanun yürürlükten kalkacak. Kiracı-evsahibi ilişkileri tümüyle Türk Borçlar Kanunu ile düzenlenecek. ¢ EKONOMİ SERVİSİ

Sözleşmelere kriz ayarı

¢ Kanuna göre ekonomik kriz dönemleri gibi olağanüstü durumlarda, sözleşmeler değişen koşullara göre uyarlanabilecek. Buna göre, sözleşmenin yapıldığı sırada, taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durum, borçludan kaynaklanmayan bir sebeple ortaya çıkar ve sözleşmenin yapıldığı sırada mevcut olguları, kendisinden ifanın istenmesini dürüstlük kurallarına aykırı düşecek derecede borçlu aleyhine değiştirir ve borçlu da borcunu henüz ifa etmemiş veya ifanın aşırı ölçüde güçlenmesinden doğan haklarını saklı tutarak ifa etmiş olursa, borçlu, hakimden sözleşmenin yeni koşullara uyarlanması isteyebilecek.  

Sevgiliye tazminat isteme hakkı

Yeni Türk Borçlar Kanunu"na göre hakim, sadece ölüm halinde değil, ağır bedensel zararlarda da zarar görenin yakınlarına manevi tazminat ödenmesine karar verebilecek. œZarar gören veya ölenin ailesi ile sınırlı olan haksız fiilden doğan manevi tazminatın kapsamını genişleten tasarıya göre, ağır bedensel zarar veya ölüm halinde, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilecek. Yargıtay içtihatlarının bulunduğu bu konunun kanuna girmesiyle, beraber olup aralarında resmi nikah olmayanların, nişanlı ve sevgililerin tazminat istemleri, yasal dayanağa kavuşmuş olacak.

¢ Eşlerden biri yazılı olarak izin vermedikçe diğer eş hiçbir şekilde bir başkasının borcuna kefil olamayacak. Kefil olanın rızası olmadıkça, kefalet miktarında sonradan bir artış yapılamayacak.

¢ Herhangi bir borca kefil olma durumunda, on yıldan daha fazla süre için verilse bile kefalet on yılın sonunda kendiliğinden ortadan kalkacak.

¢ Zaman aşımı süreci, zararın ve tazminat yükümlüsünün öğrenildiği tarihte başlayacak. Yirmi yıl sonra yıkılan bina için de müteahhitten tazminat alınabilecek.

Balkonda mangala son

¢ Balkonunda mangal yakarak, daire kapısının önüne ayakkabı koyarak, yüksek sesle müzik dinleyerek, aşırı gürültü yaparak komşularını rahatsız eden kiracılar evden çıkartılabilecek.

¢ Kira bedelini zamanında ödemeyen kiracıya her seferinde yazılı ihtar çekilecek. İki defa ihtar yiyen kiracı tahliye edilebilecek.

¢ Aile konutu olarak kiralanan konutların tahliyesinde kontratta imzası bulunmayan eşin de açık rızası aranacak.  

Kiraya ÜFE sınırı geldi

¢ Kira bedelleri, bir önceki yıldaki üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artışı geçemeyecek. Döviz üzerinden ödenen kira bedelleri beş yılda bir yeniden belirlenecek.

¢ Kiralamalarda depozito üç aylık kira tutarını aşamayacak.

¢ Kiralanan dairenin çatısı akar, şöminesi tüterse kiracı ev sahibinden onarım yapılmasını isteyebilecek. Verilen sürede onarım yapılmadığı takdirde kiracı onarımı kendisi yaptırıp, bedelini kiradan düşebilecek.  

Tek yanlı sözleşme yok

¢ İşveren, kadın ve erkek işçilerin cinsel tacize uğramamaları ve tacize uğramış olanların daha fazla zarar görmemesi için güvenlik önlemi alacak.

¢ İşçi ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemeyecek.

¢ Bireyler, bankalar, sigorta, seyahat ve taşıma işletmeleri gibi şirketler tarafından önceden hazırlanan soyut ve tek yanlı sözleşmelere karşı korunacak.
Star

Kiracıya kötü haber...

Tüketici ve kiracıyı koruyan hükümlerin yer aldığı Borçlar Kanunu nun bankaların bastırması ile 2012'de uygulamaya gireceği ortaya çıktı.

Buna göre, kredi ve kredi kartı sözleşmelerinin kanuna uygunluğu gecikecek. 2012'den önce imzalanan kira sözleşmelerindeki artışlar enflasyon sınırlaması dikkat alınmadan yapılacak...

Borçlar Kanunu ile tüketiciyi ve kiracıyı koruyan birçok hüküm getirilmesine rağmen bu hükümler 2012'den önce imzalanmış sözleşmelerde uygulanmayacağı ortaya çıktı. Meclis'te Türk Borçlar Kanunu ile birlikte Borçlar Kanunu'nun Yürürlülüğü Hakkındaki Kanun da kabul edildi. Meclis'te kabul edilen ikinci kanun, Borçlar Kanunu ile getirilen bir çok yeniliğin eski sözleşmeler uygulanmasını ortadan kaldırdı.

Sıkıntılı maddeler kalkacaktı

Türk Borçlar Kanunu'nun Yürürlüğü ve Uygulama şžekli Hakkında Kanun Tasarısının 7'nci maddesi ile 12'nci maddesi, yeni kanun hükümlerinin geriye yürümesini öngörüyordu. 'Genel işlem koşulları' başlıklı 20'nci maddesi her türlü kredi sözleşmesi ile kredi kartı sözleşmeleri başta olmak üzere telefon, elektrik, su, sigorta sözleşmelerinin yeni kanuna uygun hale getirilmesini düzenliyordu. Borçlar Kanunu'nun ^ yürürlüğe girmesinden sonraki bir yıl içinde sözleşmeler yeni kanuna uygun hale getirilecekti. Kredi ve kredi kartı sözleşmelerinde tüketiciyi sıkıntıya sokan bütün hükümler ortadan kaldırılacaktı.

Bankalar bastırdı

Tasarısının 7'nci maddesi ile 12'nci maddesinin Adalet Komisyonunda bankaların itirazları nedeniyle tasandan çıkartıldığı ortaya çıktı. Adalet Komisyonu raporunda 'Yoğun müzakerelerden sonra, söz konusu bölüm içindeki 'Genel işlem koşullan' başlıklı 7'nci 'Kısmi ödemeli satışlar' başlıklı 8'inci, 'Kira sözleşmesi' başlıklı 9'ncu, 'Hizmet sözleşmeleri' başlıklı 10'uncu 'Kefalet sözleşmesi' başlıklı ll'inci maddeleri, hükümetin de katıldığı ortak gerekçeli önergeler doğrultusunda tasan metninden çıkanlmıştır' ifadelerine yer verildi.  

ESKİ KİRACI YANDI

anun Tasarısı'nın 9'ncu maddesi halihazırda l\. kirada oturanları koruyan düzenleme getiriyordu. Bu madde kanunun yürürlüğe girmesinden önce yani 2012'den önce yapılmış olan kira sözleşmeleri için de geçerli olacaktı. Ancak, bu maddenin kanundan çıkartılması ile 2012'den önce yapılmış sözleşmelerde yeni kanun uygulanmayacak.  

2012'den önce yapılmış kira sözleşmesine dayanarak ev sahibi 'Annem veya babam oturacak' diyerek evi boşalttırabilecek, kira sözleşmelerindeki artışlar enflasyon sınırlaması dikkat alınmadan yapılacak.

Meclis'te kabul edilen Türk Borçlar Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama şžekli Hakkında Kanun nedeniyle kredi ve kredi kartı alacaklar ile elektrik ve su abonesi olacakların, ev veya işyeri kiralayacakların 2012 yılını beklemesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Kefil eşinden izin almayacak

Kefalet Sözleşmesi ile ilgili getirilen yeni hükümlerde 2012 yılından önce yapılmış sözleşmelerde uygulanabilecekti. Ancak bu madde de yürürlülük kanundan çıkartıldığı için 2012 yılından önce yapılacak sözleşmelerde bu hükümler uygulanmayacak. Kefil olan kişiler eşinin rızası olmadığı gerekçesiyle kefil olmaktan vazgeçme hakkını 2012 yılından önce kullanamayacak.
Bilal çETİN/Bugün