28 / 04 / 2024

Kiracılar bu habere dikkat! Boş evde bile bunu yapıyorlar

Kiracılar bu habere dikkat! Boş evde bile bunu yapıyorlar

Evini kiralayacak olan bazı ev sahipleri, ileride istedikleri zammı uygulayamayacakları endişesiyle zammı başlangıçta yapmayı uygun gördü. Ayrıca, boş evi olan bazı mülk sahipleri ise bu zamanda kira ücretlerini yükseltti. 



Son zamanda yapılan düzenlemelerle beraber kiralar, hem kiracılar hem de ev sahipleri nazarında endişe ve hareketliliğe sebep olmaktadır. Kiraların fahiş yükselişleri, kiracıları güç durumda bırakırken, kiracı arayanları da maddi açıdan zorlayıcı duruma getirmektedir. Bu problemin çözümüne yönelik olarak geçen sene yapılan düzenleme ile "1 sene zamanla kiraya en çok yüzde 25 zam yapılabilir" kuralı getirilmiştir. Bu kuralın temmuz ayında bitmesi beklenirken, son zamanlarda zamanın uzatılacağı yönünde açıklamalar yapılmıştır.

Bu aşamanın uzayabileceği ihtimali, ev sahiplerini harekete geçirmiştir. Zam yapacakları oranın düşük kalabileceğini düşünen ev sahipleri, yeni kiraya verecekleri evlerin fiyatlarını arttırarak, zammı önceden yapmışlardır. Kimi ev sahipleri ise bu dönemde kiraya vermek yerine beklemeyi tercih etmiş, uzun süreli kiracısı olanlar ise gelirlerinin düşük kalması nedeniyle mülklerini satma yoluna gitmişlerdir.

Kiracılar bu habere dikkat! Boş evde bile bunu yapıyorlar

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, zam sınırlamasının kiracıları mutlu ederken, ev sahiplerini tedirgin ettiğini söylemektedir. Enflasyon seviyesinde zam uygulayamayan ev sahiplerinin alternatif kanallar aradığını ifade eden Akçam, "Geçen sene yüzde 25 zam sınırı getirildi ve bir sene zamanla uygulanacağı söylendi. Fakat son zamands zamanın uzatılacağı yönünde açıklamalar yapılıyor. Bu durum aslında piyasayı negatif etkilemektedir.

Bu dönemde evi boş olan ve kiraya vermeyi düşünen kişiler, "O zaman başlangıçta yüksek bir ücretle kiraya veririm" düşüncesindedirler. Yakın zamanda meydana gelen bir misali paylaşmak gerekirse; eski kiracı 3.500 TL kira öderken, ev sahibi başlangıçta evi 6.000 TL seviyesinde kiraya verecekti, ancak bu miktarı 8.000 TL çıkarmış ve sonunda kiracı bulmuştur.

Kiracılar bu habere dikkat! Boş evde bile bunu yapıyorlar


Geri Dön