Kira

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri senede 1 değil 2 kez zam yapabilir...

Kira zammında yüzde 25'lik sınırın kaldırılmasından sonra kiracıları üzecek bir haber paylaşıldı. Kiracılardan artık senede 1 kez değil 2 kez zam yapabileceği gündeme geldi. Bazı ev sahipliği bunu uygulamaya başladılar.

Ev sahiplerinin kira sözleşmelerini 6 ay gibi kısa bir süreyle yapıp yılda iki kez zam uygulaması, kiracıların zor durumda kalmasına ve hukuki tartışmalara yol açıyor. Bu tür kısa süreli kontratlar, kiracıların mali yükünü artırırken aynı zamanda yasal belirsizliklere neden olduğu belirtildi.

Kiraların yüzde 25'lik zam sınırının kaldırılmasıyla beraber, kiracılar hem maddi yük hem de hukuki belirsizlik ile karşı karşıya kalmış durumda. aydinlik.com.tr'de yer alan içeriğe göre; Kira sözleşmelerinin süresini 6 aya indirerek yılda iki kez zam yapma eğilimi, bazı ev sahipleri tarafından tercih edilmeye başlandı. Fakat, bu uygulamanın hukuki olarak geçerliliği tartışmalı bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

Öte yandan bazı ev sahipleri, mevcut enflasyon oranlarını yetersiz bularak kiralara yüzde 60'a varan zamlar yapmaya başladı. Hukukçular, kira artışlarının yıllık enflasyon oranını baz alması gerektiğini belirtiyorlar.

HUKUKEN GEÇERLİ DEĞİL

Uzmanlar, senelik enflasyon oranının üzerinde yapılan kira zamlarının yasal olmadığını vurguluyor.  Kira artışlarının serbest piyasa koşullarına bırakılmış gibi görünmesine rağmen, senelik enflasyon oranını aşan zamlar hukuken geçerli sayılmıyor. Ayrıca, hukuki açıdan bakıldığında, bu tür kısa süreli sözleşmeler ile senede iki kez zam yapılması yasal olmayabilir. Kiracıların bu konuda bilinçlenmesi ve haklarını savunması büyük önem taşıyor.

Ayrıca, kiracılar için maliyetleri artıran ve hukuki açıdan tartışmalı olan bu uygulama, kiracıların daha fazla bilgi sahibi olmasını gerektiriyor.Ev sahiplerinin bu tür zam uygulamalarına karşı yasal yollara başvurulması, kiracıların haklarını koruma adına önemli bir adım olabilir.

Eve zarar veren kiracı hakkında neler yapılır?

Mağdur ev sahibi 'Hangi kiracılara ev verilmez' diye sordu, bakın ne yanıtlar geldi!

Büyükşehirlerde kira bedelleri 40 bin TL'ye dayandı! Vatandaşlar çözüm bekliyor!

Ev sahibi kiracı arasında yeni kriz! Yıllık kira ödemesi! 12 aylık peşin kira bedeli belirlenirken bu ayrıntıya dikkat!