27 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat! Ödeme yaptığınız kiradan borçlu çıkmayın...

Kiracılar dikkat! Ödeme yaptığınız kiradan borçlu çıkmayın...

Ev sahipleri kira ödemeleri ile alakalı olarak oldukça değişik isteklerde bulunabiliyorlar. Öyle ki kiracılar dikkat etmezlerse ödedikleri kiralardan borçlu bile çıkabilirler.



Ev sahipleri ile kiracılar arasında kira sorunu, ödeme sıkıntısı ve zam olayları gün geçtikçe artarak devam ediyor. Bu dönemde maalesef fırsatçı ev sahipleri kiracılara hayatı zindan etmeyi de sürdürüyorlar. Bazı ev sahipleri kiracıları resmen tuzaklarına düşürüp iki kat kira ödemesi alıyorlar. Bu duruma düşmemek için ise kiracıların çok fazla temkinli davranmaları lazım. Eğer, kiracılar dikkatsiz davranırlarsa kiracılar ödedikleri kirayı yeniden ödemek zorunda kalabiliyorlar.

EV SAHİPLERİ ELDEN KİRA İSTİYORLAR

Ev sahiplerinin bir kısmı kira gelir vergisi ödememek adına elden kira alıyorlar. Bu şekilde elden kira alan ev sahipleri kira gelir vergisi de vermemiş oluyorlar. Bu süreçte ise haklarında inceleme yapılsa dahi elden kira alındığında bunun ispatı neredeyse imkansız. Banka hesabında herhangi bir hareket olmadığı için denetimlere de takılmayan ev sahipleri kira gelir vergisi ödemesi yapmıyorlar. Bu da devletin vergi kaybı yaşamasına neden olurken kiracılar için de büyük bir risk taşıyor.

Kiracılar elden kira verdikleri zaman  ev sahibi ilerleyen zamanda bunu inkar edebiliyor. Kira ödemesi yapıldığına dair ev sahibinden yazılı bir belge almayan kiracı da bu durumda  oldukça zora düşebiliyor. Ev sahibi mahkemeye başvurup kiracının kira ödemesi yapmadığını iddia edebiliyor. Bu durumda kiracı da mağdur duruma düşüyor.

Kiracılar dikkat! Ödeme yaptığınız kiradan borçlu çıkmayın...

KİRACI ÖDEDİĞİ KİRAYI YENİDEN ÖDÜYOR

Kiracının elinde bir belge olmadığı için ev sahibi mahkemeden istediği kararı çıkarabiliyor. Bu da kiracının ödemiş olduğu kirayı yeniden ödemesi anlamına geliyor. Bu da başlı başına bir haksızlık oluyor. Kiracıların bu duruma düşmesi için elden kira ödemesi yapmaması, ve yapılıyorsa şayet bunun belgesini alması gerekir.

Öte yandan mahkemelerde elden kira ödemelerine dair oldukça karmaşık kararlar çıkabiliyor. Bazı mahkeme kararlarına göre ev sahibinin kira ödemesi almadan 1-2 yıl kiracıyı evde barındırması ile hayatın olağan akışına aykırı bulunuyor. Bu durumda kiracı haklı bulunuyor. Ancak bunun için de kiracının güçlü bir hukuki destek alması gerekiyor.

Ev sahipleri aman dikkat! Kiracıların eline düşmeyin...

Kira tartışmasında tansiyon yükseldi! Enişte ve yeğen gözaltında!

Kiracılar dikkat! Kirasını geç ödeyen kiracıyı neler bekliyor?

Kira davaları neden uzun sürüyor? Ev sahipleri ve kiracılar hemen bakın!


Geri Dön