Kira

Kiracılar evden çıkmak için fidye boyutuna varan tutarlar istiyor! Ev sahipleri hem mağdur hem tepkili!

Kiracı-ev sahibi tartışmaları gündemden düşmezken, şimdi de kiracıların tahliye için para istediği gündeme geldi. Ev sahipleri mağdur olduklarını belirterek, yaşadıklarını bir bir anlattı. İşte ayrıntılar...

Son zamanlarda ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar sık sık gündem olurken, ev sahipleri sosyal medya üzerinden mağduriyetlerini bir bir anlatıyor. 

Kimi ev sahipleri İstanbul'un göbeğinde düşük rakamlarla oturan kiracısını çıkartamıyor kimileri de uzun yıllar süren tahliye davalarından haber bekliyor. Durum bu şekilde olunca konut sahibi ve kiracı tartışmaları bitmek bilmiyor. 

Mağdur ev sahipleri, yaşadıkları mağduriyetler için seslerini duyurmak amacıyla EVSİAD (Ev Sahipleri Dayanışması) Oluşumu'nu kurdu ve "Ev sahipleri barınma hakkı sağlayıcısı değildir" sloganını benimsedi. 

Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre; kamuoyunda sürekli kiracıların mağdur olduğuna yönelik bir aldı oluşturulduğundan yakınan konut sahipleri, "Biz de mağduruz, sesimizi duyun" diyor. 

EVSİAD yöneticileri sanılanın aksine zengin insanlar olmadıklarına dikkat çekerken, fahiş kira şeklinde nitelendirilen bedelleri  konu ile ilgili "Evlerin fiyatlarını sıfır konut yapan  müteahhit, arsa sahibi ve inşaat maliyetleri belirler. 2. el konutlar, bu evlere göre kriterlerine göre fiyatlandırılır ve kira bir finansal matematik hesabı oluşan sonuçtur" açıklamasını yaptı. 

Oluşum yetkilileri, emlakçıların piyasaya müdahalede bulunmasından da rahatsız olduklarını belirtiyor. 

Ayrıca, 2 sene uygulanan yüzde 25 kira sınırlaması sebebiyle de mağdur olduklarını aktaran EVSİAD oluşumundan bir yönetici de "Daireden çıkmak için neredeyse fidye boyutuna ulaşan tutarlar isteniyor. Tahliye davaları uzun sürüyor, kasıtlı istinafa götürülen vakalar konut sahibine zaman ve para kaybettirmektedir" diye konuştu. 

Mağdur ev sahibi olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Hakan Kılıç da konuya ilişkin konuştu ve Kartal'da 1+1 evi olduğuna, birkaç yıl önce kredi ile satın aldığına dikkat çekti. 

Kılıç, "Şu an piyasa rayicinin 1/3’ü kadar oranda kira alıyorum. Aradan geçen zamanda ise kız arkadaşım ile evlenmeye karar verdik. Kiracıma evleneceğim eve ihtiyacım olduğunu ilettim. Kendisi evi tahliye etmek için 100 bin TL istediğini aksi halde mahkemeye gidip senelerce hakkımı aramam gerektiğini ifade etti, fırsatçılık yapmaya kalkıştı. Ben bu ödemeyi kabul etmedim. 2023'te açmış olduğum davanın ise ön duruşması yeni yapıldı. Sonuç alabilmemiz için önümüzde birkaç sene var. Şu an kiralık konut bakıyoruz ve mağdur durumdayız" açıklamasında bulundu. 

Diğer taraftan Antalya'da yaşayan mağdur ev sahibi Seray Deren de sıcaklar sebebiyle elindeki arsa ve dükkanını satıp, kredi çekerek Ankara'dan bir konut aldığını söyledi ve yaşadıklarını şu şekilde aktardı:

"Krediyi ödeyebilmek için evimi 2021'de yabancı uyruklu birine kiraya verdim ve 2 sene sonra benim oturacağım noktasında anlaştık. 2022 yılında yüzde 25 sınırı geldi. Kiracı, 2023 Temmuz tarihinde evden çıkacaktı. Aldığım kira bu sınıra takıldı ve düşük kaldı. Ben de o tarih geldiğinde eşyalarımı toplayıp Ankara'ya gittim ve kiracı avukat tuttuğunu evden çıkmayacağını belirtti.

Kiracım tahliye taahhüdündeki imzasını reddetti. Davalar açıldı, deliller toplandı. Derken 2024 şubata geldik. 30 senelik emeğim, hayallerim, güvenim kırıldı. Deliller adli tatile yetişmediği için de davam 2025 ocak ayına sarktı. Bu kul hakkına girmektir, hakimin değişmesi ya da bir belge eksikliği sebebiyle davam yine sarkabilir. Üzüntüden hasta oldum."

Nakitin kral olduğu dönem sona eriyor! Uzmanı uyardı! Birden fazla konuta sahip olmanın yolu buradan geçiyor! 

İnşaat sektöründe işçilik fiyatları asgari ücret artış oranının 2 katından fazla oranlarda arttı!

Konut yatırımında Türkiye Rusların radarından çıktı! Artık konut almak istemiyorlar...